Яким був щорічний фестиваль учнівських проектів у Затурцях

03 Червня 2019, 12:42
3150

У Затурцівській школі імені В'ячеслава Липинського провели щорічний фестиваль учнівських проектів «Природа: погляд дитини».

Захід пройшов 21 травня, а на свято творчості  зібралися ті, хто пізнає, досліджує світ, намагається свої ідеї реалізувати у проектах, розвиває  навички науково-дослідницької діяльності, долучається до природоохоронної роботи, – іформує Затурцівська ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. В. К. Липинського

Це учасники  конкурсу-захисту робіт МАН, члени гуртка «Юні екологи», природолюби школи, учасники  конкурсів та форумів екологічного спрямування, а також ті, хто працював за програмою «eTwinning».

Цікаво, що на цьогорічному фестивалі майже не було номінацій, які  повторюються: «Агрономія», «Зоологія», «Ботаніка», «Лісознавство», «Хімія», «Фізика», «Екологія», «Правознавство», «Історичне краєзнавство», «Гідрологія», «Орнітологія», «Іхтіологія», «Охорона довкілля»,  «eTwinning-проекти».  

Це говорить про різносторонній підхід у нашій дослідницькій роботі.

Про те, над чим працювали упродовж року, розповідали у своїх виступах та презентаційних матеріалах учні Бучман Остап, Кравець Ірина  (10 кл.), Олекса Анна, Колядюк Олександр, Абдуллаєв Рустам, Батюк Олена (9 кл.), Мацібора Олександра (8 кл.), Ціхоцький Назар, Мацібора Богдана (7 кл.), Шахновський Максим, Пироженко Анастасія, Самборук Іван (6 кл.).

На основі спостережень, досліджень, анкетувань, які провели школярі, підняkb проблеми впливу антропогенних чинників на деградацію річки Турія, бродячих собак у Затурцях (виявлено 18 бродячих собак на території села), поширення припутня (голуба лісового) – птаха 2018 року в Україні, родини Бобових у рудеральних комплексах селі (виявлено 18 видів рослин родини), інвазійних видів, особливостей вирощування гінкго білоба на присадибній ділянці, впливу абіотичних факторів на зміну концентрації нітратів у коренеплодах моркви, особливостей вирощування тмину чорного в умовах лісостепової зони.

Переглядаючи відеоролик «Припутень –птах 2018 року», семикласники з радістю упізнали «Ніну» та «Стьопу» – маленьких пташенят, що випали якось із гнізда у шкільному дендрарії. Тоді діти не просто повернули маленьких пернатих у їх гніздечко, але кілька днів поспіль віддалік спостерігали за ними.

«Будьте екологічно свідомими людьми! Дбайте про довкілля!» – звернувся до учасників фестивалю юний дослідник Самборук Іван, попереджаючи про екологічну небезпеку відпрацьованих батарейок та піднімаючи проблему їх переробки та утилізації.

Про моніторинг природного радіаційного фону у приміщенні школи говорив призер обласного етапу Всеукраїнського конкурсу винахідницьких та раціоналізаторських проектів еколого-натуралістичного спрямування Колядюк Олександр і рекомендував провітрювати приміщення навчальних класів та кабінетів для зниження рівня радіації у них.

Учениця 7 класу Мацібора Богдана представила проект Програми «eTwinning» «Я – дівчинка, і пишаюся тим», метою якого стало руйнування гендерних стереотипів. Даний проект  отримав три європейські відзнаки якості, а ще був визнаний найкращим за рік у Вірменії та Україні.

Учасниками фестивалю стали і юні історики та правознавці, які представили науково-дослідницькі роботи «Затурці у роки Першої світової війни», «Необхідність та проблеми впровадження адміністративно-територіальної реформи в Україні».

За проведену дослідницьку діяльність, активну участь у фестивалі школярі отримали подяки дирекції школи, подяки було оголошено і наставникам учнівської молоді, педагогам.

Із побажаннями успішної самореалізації у творчій діяльності звернулася до юних дослідників учасник Міжнародної конференції «Зміцнюємо культуру освітнього закладу у напрямку до демократизації школи», що проходила 16-18 травня 2019 року у м. Лімассол на о. Кіпр, учитель англійської мови, Керівник «eTwinning-проекту» поділилась враженнями від спілкування з іноземними колегами із 22 країн світу і мотивувала учнів до вивчення іноземної мови.

На фестивалі  не було  байдужих, адже кожен пропонував своє вирішення проблем, що стосуються нашої місцевості. Учасники фестивалю погодились, що не  так важливо, чи беремо ми участь у конкурсній діяльності, чи стаємо ми призерами та переможцями  відповідних етапів конкурсів, важливо інше, щоб усе, що ми робимо, ішло від серця, з добрими помислами, з бажанням змінити світ і себе на краще.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024