Школи та медицина: про що турбуються жителі сіл Заячиці, Конюхи, Цевеличі та Дорогиничі

17 Липня 2019, 20:40
3272

Медицину реформують без орієнтування на українські реалії, а закриття і переформатування шкіл веде до занепаду сіл. Такі висновки зробили мешканці сіл Конюхи, Заячиці, Цевеличі та Дорогиничі під час зустрічі із кандидатом в народні депутати від партії «Слуга народу» Вячеславом Рубльовим.

Мешканці села Заячиці розповідають: в результаті освітньої реформи у їхньомунаселеному пункті постає питання закриття місцевої школи, і це попри те, що гроші в навчальний заклад вкладаються – минулоріч завдяки активній позиції Вячеслава Рубльова надійшли кошти з обласного бюджету на ремонт шкільної котельні.

«У нас дуже талановиті діти. Вони беруть участь і в олімпіадах, і в спортивних змаганнях. Але як закриють школу – і село треба буде закривати скоро», - хором розповідають люди. Турбуються про освіту для своїх дітей і в селі Дорогиничі. Тут функціонує дитячий садок та школа І-ІІ ст. До слова, в дитсадку завдяки коштам, виділених з обласного бюджету, змогли відремонтувати спальню. Завідувачка ДНЗ Юлія Юхимчук, сама молода мама і турбується про комфортні умови не лише для своїх вихованців.«Наша початкова школа потребує ремонту», – зазначає жінка.

Люди ж додають: оскільки в школі діти навчаються лише до 9 класу, то старшокласникам доводиться їздити на навчання в Локачі або в сусіднє село П’ятикори.

«Реформу освіти, якою передбачено закриття маленьких шкіл та інших навчальних закладів треба переглядати. Адже як казав відомий політик Отто фон Бісмарк: «Той хтоекономить на школах буде будувати тюрми», найголовнішим є доступність навчальних закладів, хоча дорожнє сполучення та погодні умови часто ускладнюють цю потребу для школярів, які живуть у віддалених населених пунктах. Школи, це осередки культури у селах. Вони повинні виховувати наших дітей у патріотичному руслі, адже це наше майбутнє. Ми повинні створити гідні умови на для навчання і виховання наших дітей. За сприяння обласної ради у вашому селі вже реалізовано 2 проекти для громади і я буду надалі працювати, щоб допомагати в цьому напрямку», – зазначив Вячеслав Рубльов.

Тим часом в сусідньому селі Конюхи люди переймаються проблемами медицини. Мовляв, не знають чого чекати від медичної реформи.

«Я проти закриття ФАПів. Це повинні бути пункти першої медичної, невідкладної допомоги з усім необхідним медичним обладнанням для стабілізації стану людини. І лише після цього хворого варто доставляти у районну лікарню. В кожній з реформ, які реалізовуються, повинні враховуватися багато факторів. Найперше це дорожнє покриття та сполучення між населеними пунктами. Страхування, як частина реформи. Адже людина – це основний капітал кожної держави, – зазначає Вячеслав Рубльов».

У селі Цевеличі люди кажуть: півсела виїхало на заробітки закордон. Нарікають: невдовзі лишаться в Україні лише пенсіонери та малі діти. От у їхньому селі не працює школа та дитячий садочок. Діти їздять на навчання шкільним автобусом. Змогли зберегти клуб та фельдшерсько-акушерський пункт.
Сільський голова Олег Трофимюк зазначив: завдяки сприянню депутата облради Вячеслава Рубльова у селі вдалось реалізувати цілий ряд проектів.

«Це і освітлення вулиць села, і комп’ютерний клас для місцевої школи, і водогін. Тож ми надіємось на подальшу співпрацю та допомогу», – каже сільський голова.

Вячеслав Рубльов каже: те, що Волинь і Україна в цілому перетворилась на сировинний придаток для Європи потрібно змінювати.

«Як депутат обласної ради я роблю все можливе, щоб вам жилось легше та хоча б на одну проблему стало менше. В депутата обласної ради є ряд повноважень і можливостей, але в депутата Верховної Ради можливостей допомогти тій чи іншій громаді набагато більше. Тому балотуюсь до парламенту України щоб допомагати людям. В країні назріли зміни. Люди зневірені та доведені до відчаю. Молода партія «Слуга народу», від якої я йду на вибори, це команда однодумців. Ми хочемо змінити стару чиновницьку систему, зняти депутатську недоторканість, вимагати відповідальності для всіх, хто незаконно збагатився за всі ці роки. І я вірю що спільними зусиллями нам це вдасться».


Ольга ШЕВЧУК

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024