Жителів Локачинського району запрошують на військову службу у резерві

21 Серпня 2019, 10:10
1173

Локачан запрошують служити у військовому резерві Збройних Сил України.

Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» (п. 9 статті 1) визначає, що резервісти – особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний та воєнний час, – інформує військовий комісар Локачинського районного військового комісаріату Олександр Полянко.

Проходження служби у військовому резерві відбувається двома шляхами: в мирний час – шляхом укладання контракту на проходження службу у військовому резерві в добровільному порядку (стаття 26-1); в особливий період – шляхом зарахування на службу у військовому оперативному резерві першої черги в обов’язковому порядку(стаття 26-2).

Резервісти повинні:

  • знати: вимоги Військової присяги, обов’язки військовослужбовців під час несення служби; обов’язки військовослужбовця в бою; матеріальну частину індивідуальної зброї, прийоми та правила стрільби з неї; можливості та уражаючі фактори засобів ураження противника та  способи захисту від них; основи військово-цивільних відносин та міжнародного гуманітарного права;
  • вміти: діяти в різних видах бою, під час здійснення маршу та виконанні інших завдань; під час ведення бойових дій дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права; ефективно застосовувати штатну зброю (озброєння) та ручні гранати для ураження різних цілей вдень і в ночі; приводити штатну зброю (озброєння) до нормального бою; діяти у складі спостережного поста, бойовому розвідувальному дозорі та в засідці; вести радіообмін із використанням засобів зв’язку; обладнувати і маскувати окопи; встановлювати і долати інженерні загородження; проводити заходи щодо захисту від запалювальної та високоточної зброї; орієнтуватися на місцевості за допомогою топографічної карти та без неї; підготувати місце відпочинку з табельних та підручних засобів; надавати першу медичну допомогу під час поранень, опіків, гострих отруєнь, обморожень, теплових ударів; дотримуватися заходів безпеки;
  • освоїти: способи та прийоми пересування на полі бою, під час дій в обороні та спеціальних (стабілізаційних) діях з урахуванням досвіду ведення бойових дій в зоні АТО;
  • набути: психологічну стійкість до дій в умовах застосування противником засобів ураження, в тому числі авіаційних; впевненості в індивідуальній зброї.

Порядок призову резервістів на військову службу, для проходження навчальних зборів

Призов резервістів на військову службу здійснюється з оголошенням мобілізації: загальної або часткової (у разі прийняття рішення Президентом України про призов резервістів оперативного резерву першої черги) (частини 5 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»).

Оповіщення резервістів оперативного резерву першої черги проводиться як військовими комісаріатами, так і паралельно через військові частини. Термін прибуття резервістів до бойових військових частин за викликом командирів та (або) військових комісарів складає до 48 годин.

Збір та доставку резервістів до визначених пунктів збору (полігонів) забезпечують військові комісаріати.

Резервістів, відповідно до законодавства України, можливо залучати для доукомплектування Збройних Сил України в мирний час (без оголошення мобілізації) – за окремим рішенням Президента України, до 90 діб на рік (ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій тощо) (частини 7 статті 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», пункту 32 Положення про проходження громадянами України служби у військовому резерві).

Призов резервістів на навчальні збори здійснюється за рішенням НГШ-ГК ЗСУ (стаття 29 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

6 грудня 2016 року Верховною Радою України прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку проходження військової служби» (№ 1769 – VIII), відповідно до якого з резервістами оперативного резерву першої черги (далі – резервісти ОР-1) укладаються контракти для проходження військової служби, а саме:

– резервістам ОР-1 надано можливість самостійно визначати тривалість проходження військової служби та укладати контракт на терміни від пів року і більше (до 3-5 років), з його подальшим продовженням на обраний термін;

– за резервістами ОР-1, які уклали контракти на проходження військової служби, зберігаються всі соціальні пільги, які передбачені для мобілізованих (збереження місця роботи, посади, середнього заробітку, виплати пенсій).

Система привілеїв та пільг для резервістів, які будуть залучені на навчальні збори з резервістами

  • Соціальні гарантії: медичне забезпечення резервістів під час виконання обов'язків служби у військовому резерві; забезпечення військовою формою одягу згідно з установленими нормами; харчування резервістів у військових частинах під час виконання обов'язків служби у військовому резерві; у разі якщо резервіст захворів під час виконання ним обов'язків служби у військовому резерві і продовжує хворіти після закінчення терміну виконання цих обов’язків, за ним зберігаються місце роботи і займана посада, а з дня закінчення терміну виконання цих обов'язків, у разі тимчасової непрацездатності, замість заробітної плати виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності відповідно до закону.          
  • Резервісту компенсується: середньомісячна заробітна плата за той час. що він перебував у військовій частині (не менше 3 200 грн.); гроші за проїзд до військової частини та в зворотному напрямку (або забезпечується його доставка військовим комісаріатом до місця проведення зборів та в зворотному напрямку).
  • Резервісту виплачуються (в залежності від військового звання): одноразове грошове заохочення за підсумками року (тим хто виконав програму зборів): від 1 600 до 3 100 грн.; грошова виплата за 30 діб підготовки: від 2 400 до 3 200 грн.; добові за 30 діб перебування у військовій частині: від 180 до 450 грн.; один прожитковий мінімум на місяць тим, які на день призову на збори не працюють, – 1 600 грн.
  • Резервісту гарантується на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві (час проведення зборів): збереження робочого місця на весь період виконання обов’язків служби у військовому резерві; середньомісячна заробітна плата; державне страхування, безкоштовне медичне забезпечення.

У підсумку за 30 днів зборів езервіст отримає (без відрахування податку на прибуток):

по закінченню зборів: від 2 580 до 3 650 грн. (в залежності від військового звання); один прожитковий мінімум на місяць, якщо на день призову на збори не працює – 1 600 грн.; середньомісячну заробітну плату за той час, що він перебував у військовій частині (не менше 3 200 грн.) – для працюючих;

за підсумками року, тим хто виконав програму зборів: від 1 600 до 3 100 грн. (в залежності від військового звання); можливість зустрітися раз на рік зі своїми бойовими товаришами, удосконалити свої військові навички, отримати нову спеціальність, посаду, чергове військове звання; практично виконати стрільби з бойової зброї, стрибки з парашута тощо.

Резервіст має можливість: просуватися по службі; отримувати чергові військові звання; підвищувати кваліфікацію, отримати нову військово-облікову спеціальність.

Під час зборів резервісти можуть в добровільному порядку укласти контракт на проходження служби у військовому резерві Збройних Сил України у військовій частині за їх вибором.

За додатковою інформацією звертатися за адресою: Локачинський районний військовий комісаріат, смт Локачі, вул. Героїв Майдану, 38. Тел. 2-23-79.
 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024