«За три роки понад дві тисячі локачан звернулися за безкоштовною правовою допомогою», – Алла Рибка

01 Вересня 2019, 17:11
Начальниця Локачинського бюро надання БПД Алла Рибка 2269
Начальниця Локачинського бюро надання БПД Алла Рибка

Працівники Локачинського бюро правової допомоги прозвітували про виконану впродовж трьох років роботу.

За ці три роки назбиралось чимало досягнень, працівники бюро надали правову допомогу 2010 громадянам.

«Локачинське бюро правової допомоги розпочало свою діяльність 1 вересня 2016 року. Основним стратегічним завданням роботи Бюро було і залишається забезпечення доступу населення до безоплатної первинної і вторинної правової допомоги, інтеграція безоплатної первинної правової допомоги на рівні територіальних громад, розвиток системи надання безоплатної правової допомоги»– розповідає начальниця Локачинського бюро надання БПД Алла Рибка. 

За її словами, до бюро за правовими консультаціями з питань соціального забезпечення, житлового, спадкового, сімейного права звернулось 2010 осіб. За цей період прийнято 126 заяв про надання безоплатної вторинної правової допомоги. 

«Фахівці бюро правової допомоги забезпечують діяльність 10 дистанційних консультаційних пунктів доступу до БПД в тому числі діє 4 точки доступу за допомогою скайп - зв’язку. Здійснюється прийом громадян в дистанційних пунктах, відповідно до затвердженого графіку прийому громадян: в секторі ЦНАП; в управлінні соціального захисту населення Локачинської РДА; в територіальному центру обслуговування громадян Локачинської РДа; в Затурцівській школі-інтернат; в Локачинському районному військовому комісаріаті; в Локачинській філії ВОЦЗ»– додає очільниця Локачинського бюро надання БПД.

Нині точки доступу до правової допомоги через Skype зв’язок діють в Локачинській  центральній бібліотеці, бібліотеках с. Привітне та с.Затурці в Локачинській філії ВОЦЗ. Ще одним із завдань щодо покращення доступу до БПД є проведення виїзних прийомів громадян в сільських радах. Під час виїздів в сільські ради організовуються зустрічі із представниками органів місцевого самоврядування та депутатами.

«Приємно, що на підтримку системи БПД Локачинською районною радою  прийнято Програму безоплатної правової допомоги населенню Локачинського району на 2019-2020 року, яку затверджено рішенням районної ради від 13 червня 2019 року», – підкреслює співрозмовниця.

Варто зазначити про успішний старт всеукраїнських правопросвітницьких проектів Міністерства юстиції України «Відповідальне батьківство», «Я маю право голосу», «Чесна платіжка». У рамках цих проектів громадянам активно роз’яснювались питання про розмір, підстави та порядок нарахування аліментів; про нові правила виїзду з дитиною за кордон; про порядок отримання податкової знижки на навчання, інших стимулів, гарантій; про порядок отримання послуги «Муніципальна няня»

«Загалом за три роки діяльності бюро фахівці відділу прийняли участь в понад 300 правопросвітніх заходах, це лекції та бесіди в ЗОШ, зустрічі та круглі столи в установах та організаціях, семінари, флешмоби, вуличне інформування та інше», – додає пані Алла.

З метою інформування жителів Локач про їх права на офіційному сайті райдержадміністрації діє рубрика «правова допомога». Також фахівці бюро правової допомоги мають чималий позитивний досвід в позовній роботі, зокрема у справах про призначення та збільшення розміру аліментів, про розлучення, визнання права власності на спадкове майно, встановлення факту належності правовстановлюючого документу, втрати права користування жилим приміщенням.

Також Алла Рибка зауважила, що система надання правової допомоги на Локачинщині й надалі розвиватиметься, та плануватиме свою роботу ще якісніше, аби охопити більше людей, які потребують правової допомоги.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024