На подвір’ї глибокі ями, а в підвалі і погребах сирість та грибок – жителі триповерхівки в Локачах б’ють на сполох

03 Жовтня 2019, 17:10
3277

19-квартирний будинок під номером 24, що ховається за кущовими насадженнями на центральній вулиці Миру, має доволі специфічне місце розташування.

Відносно дороги будівля стоїть ніби у ямі. І, власне, саме ця її особливість періодично призводить до серйозних проблем.

З десяток людей нещодавно зібралися, щоб розповісти, з якими негараздами змушені миритися вже багато років. Запевняють, що під час дощу чи танення снігу підтоплює не тільки частину нижнього поверху, а й прилеглі господарські споруди.

«Каналізаційні стоки замулені, тож найменший струмок з вулиці Миру, долаючи бордюр, прямує під фасад нашого будинку, періодично заливаючи підвал та погреби. З цієї причини давно не зберігаємо тут овочів та закруток. Торік навіть замурували вікна у підвалі, але і це не допомогло. Вода швидко знайшла собі хід поза цеглою, тож у підвальному приміщенні завжди сирість, а на стінах вже потроху з’являється грибок», – розповідає Людмила Мариняк, проводячи екскурсію нежитловим сектором.

Як переконують жителі, дощові потоки стікаються до цієї багатоповерхівки й з інших верхніх точок. Зокрема, 70-річна Тетяна Помазанко проводить мене до бетонного жолобу, який облаштовано за магазином «Смак». Саме в цьому місці, каже жінка, вода збігає з площі біля райдержадміністрації і рухається на їхнє подвір’я.

«Цей сток потрібно звідси десь відвести – у поле чи якийсь пустир. Воно раніше так і планувалось. Але комунальники спромоглися тільки утвореного біля будинку рова засипати, адже той вже був мало не біля сходів. Тепер вони кажуть, що сюди техніка не зайде, бо заважає лінія електропередач. То що нам і далі «плавати»?», – бідкається пенсіонерка.

Юрій Хімічук приміряє глибину ям у асфальтівці (точніше в тому, що залишилось від твердого покриття). Їх, мовляв, майже по усьому дворі повимивало сильним струменем дощових опадів. Також чоловік вказує, що у деяких місцях від сирості посипалась штукатурка і вже починає руйнуватись бетонна обмостка, яку жильці нещодавно облаштували власним коштом.

Судячи з відео, яке торік публікувала на своїй сторінці у Фейсбук Людмила Мариняк, під час зливи тут утворюється щось на зразок гірської річки. Люди скаржаться, що на подвір’я з усіх усюд із течією наноситься різне сміття і скло. Бувало, кажуть, що і кури плавали, а свині у підтоплених хлівах стояли по коліна у воді.

Жильці побоюються, що через часті підтоплення їхня багатоповерхівка й взагалі з часом може дати тріщину. Тож вже неодноразово оббивали пороги владних кабінетів у селищній та районній радах, писали різні звернення і скарги. Проблема посадовцями вивчалась безпосередньо на місці, були обнадійливі обіцянки, проте справа так і не зрушилась з мертвої точки. Залишатися наодинці зі своєю бідою люди більше не хочуть.

Надіються на розуміння зі сторони місцевої влади, від якої очікують конкретних дій, а саме: якнайшвидшого облаштування належного стоку (виведення згаданого бетонного жолобу за межі будинку), очистку давно забитих каналізаційних решіток на вулиці Миру, а також хоч якогось ремонту зруйнованого опадами твердого покриття на подвір’ї.

Нагадаємо, що селищний голова Богдан Іус прокоментував ситуацію і розповів, чи виділять гроші з бюджету селищної ради та Локачинського ВУЖКГ на ремонт.


 

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024