Локачі: селищний голова прокоментував ситуацію щодо проблемної триповерхівки номер 24

03 Жовтня 2019, 17:25
3750

Як зауважив Локачинський селищний голова Богдан Іус, головною причиною підтоплень будинку номер 24, що розташований на вулиці Миру, є його місце розташування та відсутність якісного водовідведення від прибудинкової території.

«Водовідведення в минулі роки зобов’язалося влаштувати підприємство ВАТ «Укртелеком», приміщення якого знаходиться поряд з цим будинком. Було виготовлено необхідну проектно-кошторисну документацію, але на рівні центрального керівництва даний об’єкт не був погоджений та профінансований», – каже керівник селища.

Нагадаємо, що жителі триповерхівки в Локачах б’ють на сполох через глибокі ями на подвір’ї та грибок у погребах.

Самовільна забудова різноманітних господарських будівель біля будинку поглиблює дану проблему та суттєво заважає її вирішенню. В минулий період Локачинський ВУЖКГ виконав певні незначні роботи, що стосуються цієї проблематики: очистили зливову каналізацію на вулиці Миру, встановили бетонний блок, що перешкоджає потраплянню води до будинку тощо.

Для того, щоб відвести потоки води належним чином, потрібно влаштувати бетонні лотки закритого типу по всій території від приміщення «Укртелекому» до кінця територій колишнього хлібозаводу на вулиці Луцькій та з’єднати з водовідвідним каналом, що прямує на берег річки в районі вулиці Підзамче. Зі слів Богдана Євгеновича, ці роботи повинні виконуватися з відповідною проектно-кошторисною документацією та фінансуванням. За кошти бюджету селищної ради на даний час це зробити неможливо. Окрім цього, каже селищний голова, необхідно знести всю самовільну забудову по периметру водовідведення. (До слова, у більшості районних центрів Волині самовільно забудовані споруди біля багатоквартирних будинків, на які немає відповідних дозволів та документів, почали масово ліквідовувати за кошти винних осіб на підставі рішень виконавчих комітетів (без рішення суду, як це було раніше).

«По даній проблемі необхідно провести ще раз обстеження та визначити реальний варіант хоча б часткового її вирішення. Нереальних, безпідставних обіцянок я ніколи не давав і давати не буду, в тому числі і з вирішення цього питання. Жителі будь-якого багатоквартирного будинку є власниками приватизованих чи куплених квартир та співвласниками будинку в цілому. Якщо вони виконують певні роботи з ремонту будинку чи благоустрою території, то це не якийсь «подвиг», а обов’язок. Тим більше, що така послуга, як утримання будинку та прибудинкової території, в селищі не надається та плата за неї не здійснюється в зв’язку з тим, що абсолютна більшість мешканців відмовляються укладати відповідні угоди. Тож будь-яка комунальна послуга надається лише на договірних засадах, – наголосив Іус.

Богдан Євгенович також зазначив, що цьому будинку в минулі роки за бюджетні кошти повністю відремонтували дах, також селищна рада неодноразово надавала фінансову допомогу на інші потреби. Що до можливості вкладання на подвір’ї цієї триповерхівки твердого покриття, то селищною радою планомірно здійснюються роботи з ремонту під’їздів до багатоквартирних будинків. Вже виконано певні роботи на вулиці Незалежності (в минулі роки) та вулиці Миру (цьогоріч). Проте ремонтів потребують під’їзди майже до всіх багатоквартирних будинків. На цей рік, каже керівник селищної ради, на ці потреби було заплановано понад 700 тисяч гривень, але, на жаль, 648 тисяч гривень довелося спрямувати на заробітну плату для працівників Локачинського дитячого навчального закладу (до кінця року ще не вистачає понад 400 тисяч гривень). Хоча, згідно з чинним законодавством, це має фінансуватися з районного бюджету.

«За ці кошти можна було б виконати чимало важливих робіт, але нині маємо такі реалії життя. Що стосується цього будинку, дійсно є певні проблеми, шляхи вирішення яких будуть визначатися в міру можливостей бюджету селищної ради та Локачинського ВУЖКГ, реально дивлячись на речі, без пустопорожніх обіцянок», – підсумував Богдан Іус.

Коментарі
03 Жовтня 2019, 22:32
Не все так просто. Колись на місці " Нашого" Краю було болото. Ось туди, напевно, і стікала вода. На місці хлібзаводу був садок. А це немаленька площа для дренажу. А зараз де дінеться вода ? Хіба що вести аж до річки.
04 Жовтня 2019, 03:21
Мабуть нам, жителям цього будинку, слід зробити черговий &amp;quot;подвиг&amp;quot; і власними силами вирішити проблему водовідведення значної частини Локач. Тобто вирішити комунальну проблему селища. Це ж нікого більше не обходить. А тим часом будуть облаштовуватись під'їзди до будинків, де немає загрози підтоплення, обмивання стічною водою зі всіх сторін, регулярного промивання підвалів та хлівів. <br/>За перекриття даху - спасибі!!!
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39