Волинь займає шосте місце у рейтингу щодо створення ОТГ

06 Листопада 2019, 14:37
Анатолій Пархом’юк 718
Анатолій Пархом’юк

У Луцьку підбили підсумки децентралізації на Волині.

Під час пресзаходу у Волинському Центрі розвитку місцевого самоврядування програми «U-LEAD з Європою» говорили на тему «Децентралізація на Волині в ІІ половині 2019 року: виклики та перспективи».

Наразі на Волині створено 51 громаду. Повністю вкритий громадами Володимир-Волинський район, 9 районів області вкриті громадами на 50-99%, 6 районів – на 1-49%. У грудні відбудуться перші вибори у Сошичненській ОТГ Камінь-Каширського району та Доросинівській громаді Рожищенського району. Наразі Волинь – шоста у загальноукраїнському рейтингу областей щодо формування ОТГ.

«Друге півріччя цього року характеризувалося тим, що постала потреба логічного завершення реформи децентралізації. Для її завершення потрібно здійснити вагомі кроки в частині зміни територіальної організації. Концепцію відповідних змін до конституції презентувало Міністерство регіонального розвитку. Як зазначає директор центру, ті, хто очолював процес децентралізації, буде у виграші і наприкінці процесу. Це – урок для майбутніх керівників громад, яким у 2020 році варто думати не про власний портфель, а про розвиток територій,» – зауважив директор Волинського Центру розвитку місцевого самоврядування Анатолій Пархом’юк.

Зміни до конституції щодо децентралізації мають декілька  блоків.

Перший – це карта, яку потрібно зафіксувати, поділ України, основою якого мають бути громади, також будуть зафіксовані округи. На регіональному рівні продовжать існувати області, адже вони відповідають європейській системі класифікації за територією і кількістю населення.

Другий етап змін до конституції – система організації влади. Потрібно зафіксувати повноваження на рівні громади. І ще один момент – субрегіональний рівень, на якому діятиме префект, який здійснюватиме державницьку наглядову та контролюючу функцію. Самоврядної функції на субрегіональному рівні не передбачається. Префектура існуватиме і на обласному рівні.

Третій елемент змін до конституції – принципи, які мають бути закладені в гарантії здійснення місцевого самоврядування. Держава гарантує місцеве самоврядування в Україні.

Четвертий момент стосується системи протидій та рівноваг – мають бути чітко виписані повноваження префектури. Якщо орган місцевого самоврядування нестиме загрозу життєдіяльності на території, повинен бути цивілізований запобіжник, що дає можливість регулювати процес.

Громади повинні бути спроможними. Але спроможність полягає не лише в тому, що громада може сама себе забезпечити, а й в тому, що держава гарантує спроможність для громад. Державі вигідно максимально скинути з себе повноваження на рівень громади, але потрібно дбати і про те, який ресурс передати громадам. Багато громад дотаційні і субвенція вирівнювання – це інструмент, який дозволяє забрати в багатих та дати бідним. Доплати не повинні становити 90% бюджету громади, але державна підтримка повинна існувати для забезпечення спроможності громад.

Також Анатолій Пархом'юк зауважив про можливе зменшення кількості ОТГ у межах Волині, адже на Волині є 18 громад з населенням менше п’яти тисяч. Однак насправді в статистиці зазвичай вказана менша кількість населення, ніж насправді проживає в громаді. В останньому перспективному плані передбачені 73 ОТГ.




Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39