Житель Коритниці, який полюбляє їздити з комфортом, вдихнув нове життя в старенького Т-40

12 Листопада 2019, 13:33
7215

Цікаву світлину з тюнінгованим трактором на сторінці у Фейсбук нещодавно виклав 49-річний Ігор Москалюк з Коритниці.

Свого залізного коня господар модернізував і «напічкав» багатьма додатковими елементами. Коли я зателефонував пану Ігорю з метою більше довідатись про його пристрасть до техніки, той якраз вдома відмивав від бруду після сільськогосподарських робіт свого чотириколісного дизеля. Це, як зауважив, робить принаймні раз на тиждень. Ще з колгоспних часів (чоловік колись мав у користуванні Т-150, комбайн «Нива») звик, що техніка має бути не лише справною, а й доглянутою. Як кабіна сіяє і в салоні чистота, то працювати, мовляв, приємніше і від людей не соромно.

Раніше родина Москалюків тримала чималу господарку – обробляли з десять гектарів поля. А щоб було легше з усім цим справлятись, придбали металевого помічника та інвентар до нього – плуг, культиватор, сівалки, причіп.

Зі слів Степановича, аби вдихнути нове життя в старенького Т-40 доводилось не раз забруднити руки: повністю перебрав коробку передач, замінив деякі запчастини в ходовій. Механік-самоучка усе робив на совість, заручившись підтримкою місцевого токаря Володимира Жаловаги та колишнього інженера Віктора Кондратюка. Нині тракторець 1976 року випуску виглядає як нова копійка. Власник добряче поексперементував і з його зовнішнім виглядом. Як виїхав після капремонту, односельці, каже, відразу і не впізнали цей транспортний засіб, а діти, йдучи зі школи, зупинялися і довго розглядали.

«Щоб було зручніше їздити, кермо з Опеля поставив (воно менше і краще підходить для малогабаритної кабіни), м’які сидіння з буса прилаштував, а бампер – від ГАЗона. Трактора пофарбував і для вигляду начіпляв всіляких «цяцьок». Придбав відразу також якісну магнітолу, бо з музикою в полі і втома не так відчувається», – говорить мій співрозмовник.

Москалюк в Коритниці не тільки своє поле обробляє, а і родичам, друзям, односельцям з цим допомагає. Якщо хто попросить виорати чи посіяти – завжди виручить. Його Т-40 в селі люди бачать здалеку, адже цікавинок там дійсно багато. Коли їде – усе світиться і блищить, а із салону гучно лунає якийсь хіт. На кабіні встановив мигалку та трикутні катафоти, новенькі фари і дзеркала, а на колесах – «ковпаки». В обласному центрі пан Ігор прикупив різних наклейок, які доповнюють дизайн його залізного красеня. Є тут і герб України, і знаки німецького автопрому.

На переконання мого співрозмовника, в громіздкому тракторі, як і в крутій іномарці, можна почуватися зручно і комфортно, якщо прикласти для цього трохи зусиль та фантазії. Для Ігоря Степановича, який має другу групу інвалідності, техніка є розрадою і дієвою панацеєю від недуг.


 

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
17/04/2024 Середа
17.04.2024
16.04.2024