Холопичі: школярі та поважні гості з Луцька віддали шану місцевим ліквідаторам Чорнобильської трагедії

14 Грудня 2019, 10:47
4671

У нашій країні традиційно відзначається День вшанування ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС 14 грудня – людей, які ціною свого життя і здоров’я захистили світ від ядерного вогню та смертельної радіації.

У ліквідації найжахливішої катастрофи ХХ століття брали участь понад 650 000 громадян з усього Радянського Союзу, більшість з яких – представники України.

Важливо, щоб про ті гнітючі події, відчайдушний подвиг земляків пам’ятало й підростаюче покоління. Саме з цією метою в селі Холопичі нещодавно організували тематичний захід для місцевих школярів. Зустріч з ліквідаторами, а таких на території Холопич і Манькова налічується вісім, та вдовами чорнобильців відбувалася за ініціативи сільського старости Василя Гутого, який і сам, працюючи колись в правоохоронних органах, відчув жах чорнобильської трагедії. На особисте запрошення Василя Михайловича на урочистості прибули й поважні гості з обласного центру.

Актову залу колишньої сільської ради заповнили учні місцевої школи та педагоги. Зворушливими римованими рядками діти зачіпали зболені серця винуватців урочистості, повертаючи їх у далекий 1986 рік. Школярі підготували й тематичні малюнки.

Читайте також: У бібліотеці підготували виставку-інсталяцію «Терновий вінок Чорнобиля».

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять про чорнобильців, які вже відійшли в засвіти. Спогадами про своє перебування в зоні відчуження поділилися очевидці – голова Волинської обласної організації «Союз Чорнобиль Україна» Федір Рузак, голова Волинського обласного осередку Всеукраїнської чорнобильської спілки інвалідів МВС України Анатолій Лучко, голова громадської організації «Союз інвалідів Чорнобиля Локачинського району» Лаврентік Анісян, житель Юнівки Петро Порва.

З нагоди відзначення 33-ї річниці Чорнобильської катастрофи ветеранам-ліквідаторам Василю Гутому, Ростиславу Смоляру, Миколі Сущуку, Василю Королюку, Петру Порві та вдові чорнобильця Ніні Петровській на святі вручили Грамоти, Подяки, пам’ятні медалі та іменні годинники (такі ж подарунки і відзнаки передадуть і решті місцевих чорнобильців).

Запрошені подбали, щоб захід вдався дійсно насиченим. Відтак, Анатолій Лучко представив персональну фотовиставку. Також він потішив присутніх чудовим виконанням української пісні і подарував громаді різдвяну зірку, яку виготовив із лози. А відомий луцький поет і громадський активіст Михайло Генсьор, постраждалий від аварії на ЧАЕС, зачитав власні вірші про Чорнобиль.

Читайте також: Бібліотека: Чорнобиль – техногенна катастрофа, як невиліковна рана на тілі цілої землі.

Затамувавши подих, усі переглянули зворушливий фільм про волинських ліквідаторів, які розповідали, що колись довелось пережити у місті енергетиків. Цікаво, що деякі з героїв цієї документалки, зокрема Федір Рузак та Анатолій Лучко, були присутніми в залі, тож ловили на собі здивовані дитячі погляди.

Холопичівський сільський староста Василь Гутий щиро подякував шкільній громадськості та гостям за допомогу у проведенні цієї теплої зустрічі, зауваживши, що подібні заходи в селі проводитимуться і надалі.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024