Скільки доведеться заплатити за наїдки на новорічному столі

17 Грудня 2019, 09:09
766

У середньому в Україні вартість новорічного столу 2020 року для української сім'ї з чотирьох осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2019 на 5,6% і складе 1620,70 гривень.

Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрій Лупенко.

За його словами, для оцінки взяли новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 3 кілограми салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться у 140 гривень. Це на 7,9% більше, ніж при святкуванні Нового 2019 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 58,50 гривень за пів кілограма, 0,5 кілограма зеленого горошку – 27 гривень, 6 яєць – 13,39 гривеньта 180 грамів майонезу – 10,80 гривень. Ще у 30,40 гривень обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки.

Трохи дешевше – 120,22 гривень – коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кілограми). Це на 1,6% більше, ніж «шуба» Нового 2019 року. Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 гривень за пів кілограма. Майонез обійдеться у 10,80 гривень, морква – 1,79 гривень, буряк – 2,21 гривень, цибуля – гривень, картопля – 3,87 гривень.

Зростуть витрати і на м’ясні продукти, зазначив Юрій Лупенко. По півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» і підчеревини копченої коштуватимуть, в середньому по 80 гривень, биток зі свинини свіжий – 82,50 гривень. За кілограм філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 120 гривень. Загалом, вартість 2,5 кілограм м’ясних продуктів на новорічному столі складе 362,50 гривень.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кілограма філе) обійдеться у 100 гривень, твердий сир (300 грамів) – 60 гривень і пачка масла вершкового (200 грамів) – 34 гривні.

Вартість овочів на новорічному столі складе, в середньому, 181,71 гривень. Картопля (2 кілограми) коштуватиме цього року 27,62 гривень, гриби (1 кілограм) – 49 гривень, перець солодкий (0,5 кілограма) – 52,50 гривень, огірки свіжі (0,5 кілограма) – 19,67 гривень, помідори свіжі (1 кілограм) – 32,92 гривень.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 93 гривні. За 2 кілограми мандаринів заплатимо 60 гривень, 1 кілограм бананів обійдеться, в середньому, у 25 гривень, лимон – 8 гривень.

Батон білого хліба коштуватиме 22,57 гривень, а шоколадні цукерки – 170 гривень за кілограм.

Пляшка шампанського «Артемівське» обійдеться у 100 гривень. У півтора рази більше – 160 гривень – доведеться заплатити за півлітрову пляшку коньяку «Шабо» 5-річної витримки.

Безалкогольні напої обійдуться у 76,60 гривень. За 2 літри соку «Садочок» доведеться заплатити 38,30 гривень, за воду «Моршинська» – 11,30 гривень, за солодку воду «Живчик» – 27 гривень.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 гривень. Банка червоної ікри (120 грамів) обійдеться у 250 гривень, а 200 грамів червоної риби – у 220 гривень. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2090,70 гривень, зауважив Юрій Лупенко.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 1784 гривні, що на 8,3% більше вартості новорічного столу 2019 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 2294 гривні, зазначив Юрій Лупенко.

Довідково: розрахунок вартості новорічного столу у 2020 році зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 6 грудня 2019 року.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39