Житель Локачинського району захворів на правець, стан – важкий

19 Січня 2020, 12:09
2781

Житель Дорогинич Локачинського району захворів на правець.  

Як розповів лікар-анастезіолог Локачинської центральної районної лікарні Богдан Познякевич, стан пацієнта – важкий. Про це йдеться у сюжеті Суспільного.

43-річний чоловік знаходиться на штучній вентиляції легень.Йому проводять відповідну терапію згідно з протоколом. У Локачинську лікарню чоловік поступив 10 січня, близько 10:00. Вхідними воротами інфекції стала рана на правій стопі. У нього встановлений діагноз – гангрена правої стопи. 

Читайте також: Через гілляку, яка упала на голову, житель Привітного потрапив у лікарню.

Останній такий випадок на Волині був ще у 2013 році. Тоді захворіла мешканка Ківерцівського району. Захворювання минуло. 

«Цього ж року ми отримали повідомлення, що мешканець Локачинського району отримав відмороження стопи, у результаті чого виникло інфікування, тому що невчасно звернувся за медичною допомогою», – розповідає лікарка-епідеміолог Волинського обласного центру Беата Серватович

На сьогодні, ступню чоловіка ампутували та ввели протиправцеву сироватку. Чоловік прищеплений згідно із віком, останні щеплення – у 30 та 37 років. 

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що передається при контакті зі спорами бактерій Clostridium tetani, які живуть у ґрунті та кишковому тракті тварин. Правець може виникнути після будь-яких травм, при яких пошкоджуються шкіра  та слизові оболонки, оскільки у рану можуть потрапити спори збудника.

Правець не передається від людини до людини – лише через потрапляння бруду у рани чи через укуси тварин. Але безпечнішим він від цього не стає: правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, а смертність від нього сягає 70%. Єдиний спосіб запобігти правцю - вакцинація.

Правцем можна інфікуватись:

  • при потраплянні бруду у рану або поріз,
  • внаслідок укусів тварин;
  • внаслідок травмування гострими предметами, уламками деревини.

Від людини до людини правець не передається.

Обробка рани антисептиками не може знешкодити бактерії.

Читайте також: Що закуплять у Локачинську лікарню за 99 тисяч гривень та У Локачинську лікарню закупили спеціальні продукти харчування.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024