У Павловичах сільські активісти добиваються ремонту місцевих доріг

15 Лютого 2020, 10:33
2914

В цьому селі, як і в інших населених пунктах району, окремі дороги дійсно бажають чекати кращого.

Так, однією із найпроблемніших є вулиця Гуменюка, де розмістився і місцевий дитячий садок. Мало того, що там яма яму «поганяє», то ще й освітлення відсутнє.

Аби вкотре привернути увагу до цієї проблеми, сільська активістка Оксана Нерода нещодавно зафільмувала стан вузенької проїжджої частини на телефон і розмістила відео на своїй сторінці у Фейсбуці. Проживаючи на цій вулиці, жінка сповна відчула усі мінуси бездоріжжя, а особливо – у час негоди. Каже, прикро, що й найменші жителі Павлович разом з батьками змушені перестрибувати калюжі на шляху до садочка.

Читайте також: Викорчувані дерева та брили землі: показали центральну дорогу у Павловичах.

Оксана В’ячеславівна разом з іншими небайдужими односельцями (Віктором Козаком, Віктором Хозінським) вже неодноразово розповідали про ці негаразди чиновникам різних рівнів, писали звернення у Війницьку сільську раду, зібравши підписи місцевих жителів.

Читайте також: Жителів району просять підписати петицію, аби відремонтували дорогу Локачі – Горохів.

«В облдержадміністрації з цього приводу ми бували вже разів шість, а то і більше. І справа таки зрушилась… Не так давно на трикілометрову ділянку завезли декілька машин щебеню, витративши 50 тисяч гривень. Такий ремонт виявився малоефективним і недовговічним. Ну, в принципі, нині усе на лице… Ввечері, коли люди з роботи повертаються, то взагалі біда: світла немає, аби не підвернути ноги – телефонами світять», – із сумом констатує пані Оксана.

А от на іншій сільській дорозі, яка сполучає Павловичі з автотрасою (зі сторони Війниці), і взагалі, як «розвезе», без гумових чобіт не обійтися. Нині вулиця рясно помережана болотяними пастками. Окремі з них займають усю проїжджу частину, тож транспорт оминає «лагуни» полями. До слова, цією польовою грунтівкою чимало дітей щодень прямують до школи.

Читайте також: Михайлівка: замість зупинки – болото.

Яке це насправді випробування, можна судити із недавнього посту в соцмережі однієї з старшокласниць Вікторії Бугайчук. Зробивши кілька знімків «тернистого шляху», дівчина написала на сторінці у Фейсбуці:

«Дорога до школи і додому… Жах! Поки дійдеш – все в болоті, взуття мокре, нема де обійти ці калюжі. Робіть щось!!!».

Коментарі посипались миттєво. От, скажімо, Наталя Слобода переймається:

«А дітям доводиться в мокрому взутті на усіх уроках вибути… І про яке здоров’я майбутнього покоління за таких умов можна говорити».

Читайте також: Павловичі: відремонтували сільську дорогу. ФОТО.

Житель сусідньої Михайлівки Микола Грабовський радить керівництву громади і навчальної установи закупляти учням гумовці. А Інна Калиш констатує, що деякі люди з села, не бачачи іншого виходу, замощують більші ями цеглою та щебенем.

Читайте також: У Війниці провели ямковий ремонт дороги.

Торік на цій дорозі працювала спецтехніка Локачинської дільниці Горохівського райавтодору. Та це, нарікають місцеві, тільки погіршило ситуацію.

Жителька Павлович Ірина Ветлянчук, яка є редакторкою сайту «Район.Локачі», нещодавно опублікувала в мережі навіть окремий матеріал про цей горе-ремонт.

«Зрізані дерева та кущі досі лежать на обочині, а у деяких місцях – і на проїжджій частині. Грейдер після себе залишив брили землі та каміння. Складається враження, що там буревій пройшов», – йдеться у дописі.

Читайте також: Читачі інтернет-видання Район.Локачі набільшою проблемою Локачинщини визнали відсутність хороших доріг.

У коментарі нашому кореспонденту головний дорожник району Василь Боярський зазначає, що Локачинська дільниця обслуговує лиш частину цієї дороги (кілька кілометрів в напрямку від села).

«Восени на своїй ділянці ми провели грейдерування і вирівнювання. А от обіцяних 70 тонн щебеню для підсипання з області так і не дочекались. Тож, можливо, десь і залишились брили та нерівності. А щодо дерев, то їх наші працівники не зрізували. Потрібно ще розібратися, чиїх це рук справа. Цим повинно займатись керівництво ОТГ, адже дорога – на балансі громади», – наголошує співрозмовник.

Читайте також: Мешканці Павлович скаржаться на погану дорогу у селі.

Нині павловичівці у вирішенні наболілих питань із бездоріжжям розраховують на розуміння та підтримку очільника Війницької об’єднаної територіальної громади. Тож ми поцікавились у сільського голови Сергія Вербицького, чи будуть у цьому селі проводитись ремонти доріг.

Читайте також: На Локачинщині проводять аварійний ремонт автошляху.

Сергій Олександрович повідомив, що торік він разом із депутатами здійснив об’їзд доріг у кожному населеному пункті громади. Це, мовляв, робилося з метою вивчення загальної ситуації і визначення пріоритетів щодо ремонту.

«Якщо говорити саме про Павловичі, то там дійсно чимало проблемних доріг. Першочергово вирішили ремонтувати центральну – Паламарчука (протяжністю 900 метрів). Задум планували втілити за фінансової підтримки області. Та після нового року змінились умови співфінансування (сума зросла вдвічі) і попередньо передбачених в місцевому бюджеті коштів, а це – 500 тисяч гривень, виявилось замало. Тепер на сесіях спільно вирішуватимемо, куди направити гроші. Моя особиста позиція: підрихтувати якомога більше шляхів на території громади. Мова, звісно, ведеться про поточні ремонти. Стан деяких доріг можна покращити з невеликими затратами, підсипавши ями щебенем, матеріалами від розбору. Беручись за ці роботи, покладатимемось й на думку підрядника», – зазначив Сергій Вербицький.

Читайте також: Новий Загорів – Локачі: як після ремонту виглядає одна з найпроблемніших доріг району. Фото.

А поки очікуваних зрушень нема, павловичівські активісти й надалі оббиватимуть пороги владних кабінетів, писатимуть скарги та звернення. Це, як вважає Оксана Нерода, принаймні стимулюватиме чиновників до рішучіших дій, пошуку шляхів розв’язання існуючих проблем.

Читайте також: Просять відремонтувати дорогу, яка проходить через Локачі.




 

Павло КОСТЮЧКО.

Фото Ірини ВЕТЛЯНЧУК та Вікторії БУГАЙЧУК

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024