Як відбувався наймаштабніший туристичний змаг, який стартував у Березовичах

02 Березня 2020, 11:54
1539

У селі Березовичі Війницької громади відбувся ювілейний – десятий туристичний змаг стежками героїв – «Доброволець-2020».

Розпочалися зимові туристичні екстремальні змагання у форматі пригодницьких перегонів 29 лютого, однак учасники почали з’їжджатися ще 28 увечері, аби лишити всі свої речі, комфортно облаштуватися у школі, де відбувалася ночівля, познайомитися з іншими командами та поринути у справжню атмосферу «Добровольця». Про це передає Інтернет-видання ВолиньPost.

Цьогоріч організатори зареєстрували рекордну кількість охочих побігати історичними стежками — 114 команд, а це – 348 учасників. Усі вони прийшли сюди з різною ціллю, різним рівнем фізичної підготовки та мотивацією подолати обраний маршрут. Так, була можливість спробувати свої сили у трьох категоріях: 1 категорію складності (24 години) підкорювали 26 команд; 2 КС (15 годин) зголосились пройти 36 команд; 3 КС (10 годин) долали 52 команди.

Нагадаємо, що раніше ми повідомляли, що У селі Війницької громади стартуватимуть туристичні змагання.

Організатори підготували більш ніж 80 локацій, серед яких були історичні контрольні пункти, що «важать» більше балів, та технічні пункти на цікавих місцинах, здебільшого таких, куди без мокрих кросівок, болота на штанах і подряпаного обличчя – не дійти.

Аби на фініші учасникам зарахували бали, то біля кожного КП потрібно було зробити фото усім складом команди, щоб було видно номер пункту, карту та щасливі посмішки добровольців. Під час реєстрації гурт отримував одну карту з позначками необхідних місцин, далі – кожен, орієнтувався, як міг: брали компаси, завантажували карти на телефон, слідкували за зорями, деревами чи підглядали, як йдуть досвідченіші учасники.

За історичні пункти команди отримували по 3 бали, за технічні – 1 бал, а точка «J» поблизу озерця важила аж 10 балів. Для учасників, які долали дистанцію третьої категорії, це було ідеальним місцем для привалу і відпочинку.

Організатор заходу та депутат Луцької міської ради Павло Данильчук зазначив, що щороку «Доброволець» збільшується в середньому на 50 учасників.

«Я вважаю, що це – дуже хороша тенденція і показник, який означає, що «Доброволець потрібен не лише організаторам, але й вам», – звернувся він перед стартом до команд.

Завітав на відкриття змагань і брат полеглого героя Василя Мойсея – отець Роман Мойсей, він благословив учасників на вдалі змагання та наголосив допомагати один одному. Після цього освятив команди.

Розпочалися змагання рівно о 10:00. Після автоматного залпу натовп рушив кожен за своїми маршрутами, які команди проклали напередодні. Усі розділилися шукати історичні місця та технічні КП, які були то поламаним деревом, то північно-східним краєм старої вирубки, то годівничкою на 3 КП, яку, між іншим, знайшло не так багато учасників. З історичними локаціями було простіше, на карті вони були проілюстровані, тож у завданні знайти церкву у селі труднощів не викликало.

Змаг присвячений не лише історії наших батьків та прабабусь, а й, власне – нашій: полеглим побратимам з 35-ї сотні самооборони Майдану «Волинська Січ». Дехто з них вже були учасниками «Добровольця», а хтось міг би бути зараз. Та вони довели свою відданість Батьківщині не просто фразами, а поклавши на вівтар найцінніше – своє життя.

«Пробігаючи нелегкі маршрути, долаючи непрохідні волинські ліси та болота, відвідуючи історичні «контрольні пункти» хоч на мить згадуйте про молодих хлопців та дівчат, які в різний історичний час боролись за можливість вільно жити на своїй землі. Символічно, що Наш змаг відбувається в останні дні лютого, коли всією країною згадуємо про Подвиг Небесної Сотні. Будьмо гідними цієї перемоги», – наголосили організатори.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024