Як вберегтися від кліщів та як діяти у випадку укусу

14 Березня 2020, 10:05
1204

Згідно з епідеміологічним та епізоотологічним прогнозам, котрі проводиться лікарями епідеміологами обласного лабораторного центру, весняний пік активності кліщів припадає на квітень – травень.

Аномально тепла зима в цьому році сприятливо вплинула на розмноження кліщів, а тепла погода  і висока вологість – ідеальні умови для їх активності. Про це повідомляють у  ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України».

Так, в медичні заклади області з приводу укусів кліщів за поточний тиждень уже звернулось двоє жителів Луцька.

Небезпека укусів кліщів полягає в тому, що вони є переносниками збудників як вірусних, так і бактеріальних захворювань. Найпоширенішими з них на території України та області зокрема, є кліщовий вірусний енцефаліт та хвороба Лайма (лаймбореліоз).

До найбільшого ризику зараження цими хворобами схильні люди, чия діяльність обумовлена перебуванням в лісах. За останні кілька років, активність кліщів дещо підвищилася, тому стали частіше зустрічатися випадки зараження людей, що живуть в великих містах, і які перебували якийсь час в паркових зонах міста, приміських лісах, лісосмугах, присадибних ділянках.

Читайте також: Як боротися з комарами та кліщами.

Кліщовий вірусний енцефаліт – це природньо-вогнищеве гостре інфекційне вірусне захворювання з переважним ураженням центральної нервової системи, яке може привести до інвалідності, іноді навіть до летальних випадків. 

Період від зараження (укусу кліща) до перших клінічних проявів хвороби триває, в середньому, 7-14 днів, з коливаннями від однієї до 30 діб. У хворого піднімається температура тіла, до 38-40°C, з’являється нудота, блювота, турбують болі в м’язах шиї, спини, кінцівок.

В місці присмоктування кліща з’являється еритема. Надалі відмічається симптоми ураження центральної нервової, серцево-судинної, дихальної систем. Тому лікування такого хворого проводиться у стаціонарі під суворим наглядом фахівців.

Читайте також: В районі зареєстрували перший випадок Хвороби Лайма

Протягом двох останніх років в Україні зареєстрували 7 випадків кліщового вірусного енцефаліту, усі на території Волинської області. Активно діючий природний осередок області — це майже вся територія Ратнівського району, меншою мірою території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів, де періодично реєструються поодинокі випадки.

 Дещо інша ситуація склалась в області з хворобою Лайма, збудником якого є борелії. Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща (котре може з’явитися протягом 1-30 днів від моменту укусу), головний біль, ломота у всьому тілі та млявість. 

Захворювання характеризується поліморфізмом клінічних проявів, серед яких найбільш поширеними є  ураження шкіри, нервової системи, опорно-рухового апарату, серця, має схильність до рецидивів і хронічного перебігу.

Особливе занепокоєння викликає високий відсоток пізніх уражень різних систем і органів через несвоєчасну діагностику, що призводить до хронічних проявів, довготривалої непрацездатності, інвалідизації, а подекуди – і до летальних випадків.

На сьогодні в області встановили майже 130 населених пунктів, де виявлявся кліщовий лаймбореліоз. Хвороба реєструється у всіх районах та містах області та має тенденцію до росту. Минулого року відмітили ріст захворюваності на 34 % (59 випадків лаймбореліозу, проти 44 у 2018 році), при тому, що в середньому по Україні спостерігалось зниження захворюваності на 17,3%.  

Читайте також: Як уберегти себе від укусів кліщів.

Найбільше у 2019 році захворілих осіб реєструвалось у Ковельському, Локачинському, Маневицькому, Старовижівському районах та Луцьку.

Щорічно лабораторією особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» мікроскопічно досліджується до 300 кліщів, знятих з людей. При цьому у 30-35% виявляються борелії – збудники хвороби. У 2019 році цей показник становив 39,7 %. Проведене мікроскопічне дослідження кліщів, зібраних на прапор, підтвердило наявність в них збудників лаймбореліозу – у 2,8 %.

В такій ситуації  прогноз щодо кліщового лаймбореліозу передбачається неприємний і на перший план виходять заходи профілактичного спрямування. Перш за все, це питання благоустрою прилеглих до зон відпочинку територій, проведення акарицидних обробок в місцях перебування людей та заходів попередження людей від укусів кровососних комах.

Щоб уникнути укусів кліщів,  плануючи відпочинок на природі, варто дотримуватися наступних рекомендацій:

  • Подбайте про відповідний одяг: обов’язково одягніть кепку, панамку, косинку тощо. Бажано одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше буде помітити кліщів і зменшить ризик укусів кліщів.
  • Кожні 2 години прогулянки оглядайте себе і дітей, аби виявити кліщів. Особливо ретельно обстежуйте ділянки тіла, покриті волоссям.
  • При поверненні додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перекочувавши з одягу. Не варто залишати цей одяг біля ліжка чи спати у ньому. Витрушування одягу не рятує від кліщів.
  • Перевірте речі, які принесли з прогулянки (підстилки, сумки тощо).
  • Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід оглянути на наявність кліщів.
  • Використовуйте для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це – аерозолі, які відлякують кліщів. Використовуйте їх перед прогулянкою. Зверніть увагу на тривалість дії засобу. При необхідності – скористайтеся повторно, якщо мине час дії, як вказано в інструкції.

Якщо укусу кліща не вдалося уникнути – не радимо намагатись самому від нього позбавитись: видалити його повністю непросто, часто залишаються голівка, кінцівки, вусики. Краще звернутися в найближчий травмпункт, де процедуру проведуть професійно, оцінять ризики та при необхідності проведуть профілактику вищевказаних захворювань. 

Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій ДУ «Волинський ОЛЦ МОЗ України» здійснює експрес-індикації борелій в кліщах, що присмокталися до людини. Вартість такого дослідження становить 75 гривень. Прийом кліщів для проведення лабораторних досліджень здійснюється за адресою: Луцьк, проспект Волі, 55, контактні телефони 23-39-41, 23-39-60.

Вірусологічна лабораторія проводить дослідження методом ІФА сироватки (плазми) крові людини для виявлення специфічних імуноглобулінів класу М до збудників іксодових кліщових бореліозів (Borrelia burgdorferi sensu stricto, Borrelia afzelii, Borrelia garinii). Вартість дослідження 90 гривень. Прийом біоматеріалу проводять  за адресою: Луцьк, вулиця Підгаєцька, 13, контактні телефони 29-49-07, 23-39-60.

Читайте також: Локачі: працівники лабораторії дослідили чи є небезпечні кліщі у місцях масового відпочинку.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024