Що потрібно знати про спадщину та спадкоємців

19 Березня 2020, 13:40
945

Пропонуємо ознайомитися з оформленням спадкових прав.

У юстиції детальніше розповіли про спадкоємців, а саме хто ними може стати. Про це повідомляє Ольга Семенюк.

Спадкування – це перехід майнових і окремих особистих немайнових прав та обов’язків спадкодавця до його спадкоємців. Сукупність цих прав та обов’язків і є спадщиною.

Варто знати, що спадкоємцями можуть бути як фізичні, так і юридичні особи, а також держава та інші суб’єкти публічного права. У фізичних осіб є перевага перед іншими суб’єктами: вони можуть спадкувати як за законом, так і за заповітом. Юридичні особи, держава, інші суб’єкти публічного права можуть спадкувати тільки за наявності прямої вказівки про це у заповіті.

Читайте також: Як отримати юридичну консультацію дистанційно.

Можливість бути закликаним до спадкування не залежить від громадянства фізичної особи та від стану її дієздатності: право спадкування мають також особи, визнані судом недієздатними внаслідок душевної хвороби або слабоумства, особи з обмеженою цивільною дієздатністю, а також особи, що перебувають у місцях позбавлення волі.

Однак, необхідною умовою спадкування для фізичної особи є те, що вона повинна бути живою на момент відкриття спадщини. Закон захищає права дітей, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після його смерті (тобто після відкриття спадщини), включаючи їх до кола спадкоємців.

Читайте також: Як захистити своє майно та Як захистити власну нерухомість та навіщо ставити її на контроль.

Зазначимо, що спадкоємців спадкодавець призначає за власною волею особисто, незалежно від родинних зв’язків і закріплює це у письмовому розпорядженні (заповіті), який посвідчується нотаріально. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі не охоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування одержують особи, визначені законом (у статтях 1261-1265 Цивільного кодексу України).

Спадкоємців можна умовно поділити на:

  • тих, хто прийняв спадщину;
  • тих, хто відмовився від спадщини;
  • тих, хто спадщину не прийняв.

До спадкоємців, які прийняли спадщину, відносяться:

  • особи, які постійно проживали разом зі спадкодавцем на час відкриття спадщини й не відмовились від її прийняття;
  • малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, які були такими на час відкриття спадщини;
  • особа, яка подала до державної нотаріальної контори чи приватного нотаріуса за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини в установлений законодавством термін (до 6 місяців).

Читайте також: Що потрібно знати про спадщину.

Підстава спадкування як за законом, так і за заповітом не може бути предметом угоди. При спадкуванні за законом порядок і умови переходу прав і обов’язків спадкодавця зазначені у Цивільному кодексі України: майно спадкодавця поділяється у рівних частках між особами, перерахованими у законі та закликаними до спадкування, відповідно до установленою черговістю.

У випадках, коли підставою до спадкування є заповіт, призначення спадкоємців, розподіл прав і обов’язків між спадкоємцями, залежать виключно від волі заповідача згідно з діючим в українському спадковому праві принципом свободи заповіту.

Важливо знати, що відповідно до статті 1273 Цивільного кодексу України, спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом 6-ти місячного терміну, подавши про це відповідну заяву до державної нотаріальної контори або до приватного нотаріуса.

Якщо спадкоємець упродовж 6 місячного строку не подав заяву про прийняття спадщини й не проживав постійно разом зі спадкодавцем на час смерті за однією адресою, то він вважається таким, що не прийняв її.

Читайте також: Що потрібно пам'ятати про послугу єМалятко» .

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром