З початку березня на Локачинщині згоріло 1,5 гектари сухої трави

24 Березня 2020, 09:41
2159

З настанням весни в Локачинському районі часто трапляються пожежі, причиною яких є випалювання сухої трави.

Сухостій легко загорається і полум’я швидко розповсюджується на значні території. Про це повідомляють у Локачинське відділення поліції ГУНП у Волинській області.

З початку березня на території району виникло 3 пожежі на відкритих територіях, внаслідок чого вигоріло 1,5 гектари сухої трави та очерету.

Трав'яні пали не приносять ніякої користі, проте багато громадян щороку за допомогою багаття намагаються позбутися від торішнього сухостою. Випалювання сухої трави лише знищує рослини, що призводить до збіднення рослинності та зменшення родючості грунту.

Практично всі тварини, які живуть в сухій траві або на поверхні землі гинуть при сильній трав'яній пожежі. На згарищах дуже часто знаходять згорілі пташині гнізда, гризунів, зайчат та їжачат.

Читайте також: За тиждень на Локачинщині два рази горіла суха трава.

Вогонь на присадибній ділянці або поблизу будівель може стати причиною загоряння та завдати шкоди, а то й повністю знищити будівлі. Розбурхане полум'я важко зупинити та постраждати може не тільки майно, а й сам палій або випадково громадяни, які випадково опинилися на місці пожежі.

Крім того, випалювання трави вздовж автодоріг погіршує видимість водіям та може спричинити дорожньо-транспортну пригоду.
Пам’ятайте, що нехтування правилами пожежної безпеки тягне за собою адміністративну відповідальність.

Читайте також: На Локачинищині горіла суха трава.

Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від 170 до 340 гривень на громадян і від 850 до 1190 гривень на посадових осіб.

Ті самі дії, вчинені в межах природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 340 до 680 гривень, а на посадових осіб – від 1190 до 1700 гривень.

А згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення порушник може нести і кримінальну відповідальність. Це штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від двох до п'яти років, або позбавлення волі на той самий строк

Читайте також: На які суми штрафуватимуть локачан за спалювання сухої рослинності.

Якщо внаслідок пожежі загинули люди або тварини, то такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Нижче можете побачити наслідки спалювання сухої трави: 













 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024