Що потрібно знати про кліщів та як від них уберегтися

08 Квітня 2020, 13:14
918

Природні умови Волині сприятливі для формування природньо-осередкових інфекцій, що передаються через укуси кліщів. 

В області нараховується понад 40 ензоотичних територій по кліщовому вірусному енцефаліту та близько 130 – по лаймбореліозу. Про це повідомляє Горохівський міжрайонний відділ на виконання листа ДУ «Волинський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» на сайті Війницької громади

Протягом останніх 5 років в Україні зареєстровано 20 випадків кліщового вірусного енцефаліту, з них 15 на території Волинської області, що становить 75 % від усіх випадків.  Активно діючий природний осередок області – це майже вся територія Ратнівського району, меншою мірою території Камінь-Каширського та Ківерцівського районів.

Читайте також: Як боротися з комарами та кліщами.

На відміну від кліщового енцефаліту, де  в основному, спостерігаються поодинокі випадки захворювання, епідемічна ситуація з іксодових кліщових бореліозів в Україні, та Волинській області зокрема, є неблагополучною і з кожним роком ускладнюється. Кількість заражених хворобою Лайма за останні 5 років  зросла у 3 рази (з 20 випадків у 2015 році до 59 випадків у 2019 році). Хвороба реєструється у всіх районах та містах області. За результатами проведеного аналізу за 2019 рік: у 65 % осіб захворювання виникали після перебування на території лісових масивів та парків,  35 % пов’язані з роботою на присадибних ділянках.  

Читайте також: В районі зареєстрували перший випадок Хвороби Лайма.

На основі  епідеміологічного та епізоотологічного  прогнозів, весняний пік активності кліщів щороку очікується у квітні – травні. Проте, аномально тепла зима в цьому році сприятливо вплинула на розмноження кліщів, а тепла погода і висока вологість посприяли їх активності уже в березні. За оперативними даними до лікувально-профілактичних установ за медичною допомогою з приводу укусів кліщів протягом минулого тижня (з 9.03 по 13.03) звернулось 4 особи, в тому числі 1 дитина.

Але  як свідчать дані статистичних досліджень, тільки 1 з 10 людей звертається за медичною допомогою.

Лікарями – епідеміологами та біологами лабораторії особливо небезпечних інфекцій нашої установи проводиться моніторинг за розповсюдженням кліщів та їх лабораторні дослідження по всій адміністративній території області. Щорічно збирається та досліджується від 8 до 10 тисяч кліщів, до 3 % виявляється з позитивними знахідками. При мікроскопічному дослідженні кліщів, знятих з людей, борелії виявляються у  35-40 %.

Читайте також:  

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024