Локачі: керівниця об’єднаного трудового архіву розповіла про свою роботу

10 Квітня 2020, 11:32
1282

Ще з дев’яностих років у нашому районі функціонує трудовий архів.

В 65 фондах тепер зберігаються 12 тисяч справ ліквідованих установ і організацій, здебільшого – колгоспів та сільгосппідприємств. Нині цей архів окрема юридична особа зі своєю печаткою, яка підпорядковується райраді. Очолює її молода фахівчиня Іванна Соловей.

Тричі на тиждень – в понеділок, вівторок та п’ятницю (з 9:00 до 12:30), вона проводить прийом громадян, консультує краян, видає їм довідки щодо трудового стажу та заробітної плати. Як зауважує, ця інформація потрібна людям, які виходять на заслужений відпочинок, для нарахування відповідними органами пенсії. До слова, торік на особистому прийомі тут побувало 320 осіб. Було прийнято 273 запити від фізичних осіб та 77 – від юридичних, видано 370 довідок.

«Термін опрацювання архівних матеріалів становить один місяць. Якщо у відвідувача на руках є трудова книжка, то необхідні відомості вдається знайти в короткі строки. Проте, буває, що хтось звертається без жодних підтверджуючих документів, не пам’ятаючи точних років своєї трудової діяльності і навіть підприємства, де працював. В таких випадках допомогти досить проблематично. Траплялися й відвідувачі, які вказували недостовірні дані щодо місця своєї роботи, а це взагалі унеможливлює видачу потрібної інформації», – розповідає про тонкощі своєї роботи моя співрозмовниця.

Серед професійних обов’язків керівника об’єднаного трудового архіву – ведення обліку установ, які перебувають на стадії ліквідації, також за необхідності тут надаються підприємствам на платній основі й послуги з упорядкування документації тощо.

Варто зазначити, що утримують трудовий архів виключно за кошти сільських рад. Це передбачили спеціальною програмою, яку затвердили на сесії районної ради. Сума співфінансування залежить від кількості населення, яке проживає на території. Для порівняння, найменше платить Марковичівська – лиш 3200 гривень на рік, а найбільше Затурцівська громада – 52 тисячі гривень. Кошти спрямовуються на оплату праці керівника архіву та бухгалтера-сумісника, а також на відшкодування вартості енергоносіїв, канцелярію тощо.

Як наголошує моя співрозмовниця, торік через затримку окремими сільськими радами цих платежів чи сплату їх в неповному обсязі виникла заборгованість по заробітній платі, а ще довелось платити штрафи за несвоєчасну сплату податків. Тож, користуючись нагодою, Іванна Соловей звертається до керівників громад з проханням бути відповідальнішими та справно виконувати свої зобов’язання.

Працює об’єднаний трудовий архів у приміщенні райдержадміністрації. До речі, віднедавна прийом громадян здійснюється вже не на четвертому поверсі, як це було раніше, а на першому (у лівому крилі). Тут відведено і невеличку кімнату під архівосховище. Зі слів пані Іванни, зміна місця розташування дозволила вберегти від подальшого руйнування наявну документацію (на верхньому поверсі були сирість та грибок). Власне, зручніше стало й самим відвідувачам (а це переважно люди старшого віку), бо не потрібно більше високо підійматись сходами.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024