Що потрібно знати про профілактику отруєння нітратами

20 Квітня 2020, 11:07
1773

Нітрати (солі азотної кислоти) є найпоширенішими токсичними забруднювачами середовища, вони накопичуються у воді і продуктах харчування, а потім потрапляють в організм тварин і людей.

Нітрати викликають метглобінемію, рак, руйнують нервову і серцево-судинну системи, впливають на розвиток ембріонів. Про це повідомляють у Держпродспожив службі у Волинській області.

Джерелами потрапляння нітратів в організм людини є:

  • овочі і фрукти;
  • м’ясні та рибні продукти (особливо у сирокопчених ковбасах);
  • сири (застосовують у виробництві);
  • вода (особливо у системах забезпечення із відкритих водойм).

До високонітратних рослин (700 - 2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька) та городня зелень (салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь); до середньонітратних (180 - 700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цвітна капуста, квасоля, цибуля; до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди.

Зауважимо, що рання продукція, вирощена в парниках і теплицях, містить у 3-5 разів нітратів більше.

Ознаки отруєння нітратами проявляються через 1-6 годин після надходження нітратів в організм. Гостре отруєння розпочинається з нудоти, блювоти, проносу, при пальпації відзначається збільшення печінки, знижується артеріальний тиск і пульс, кінцівки стають холодними. В легких випадках переважають сонливість і загальна депресія, можливі прояви алергічної реакції.

Високонітратні продукти, при систематичному їх вживанні, викликають безсимптомну метгемоглобінемію, основні симптоми якої проявляються синюшністю обличчя, губ та видимих слизистих оболонок, головним болем, зниженням працездатності, задишкою, серцебиттям, втратою свідомості і навіть смертю.

Найбільш чутливі до надлишку нітратів діти до 10 років.

Для запобігання негативному впливу надлишку нітратів на здоров’я людини, слід дотримуватись таких порад: 

  • не купуйте ранні фрукти та овочі в місцях стихійної торгівлі;
  • при купівлі продуктів перевіряйте наявність документів, що засвідчують їх безпеку та якість;
  • ретельно мийте фрукти та овочі перед споживанням, а ще краще – обдайте окропом.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39