Жителька Міжгір’я поділилася смачним рецептом паски

19 Квітня 2020, 11:27
2314

Традиції випікати пасхальний хліб в печі, жителька Міжгір’я Оксана Нидбало дотримується ось уже 35 років.

Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

«Один рік, правда, спробувала спекти в духовці. Але на те мені зійшов цілий Божий день. То не печіння. Бо люблю, щоб пасочок було багато. А в духовку за один раз стільки тіста не помістиш. Та й смак не такий. З того часу вирішила, що пекти буду тільки в печі», – розповідає пані Оксана.

Реалізовувати такий план допомагає, як вона каже, «свекрушина піч», що по сусідству знаходиться. А вдається найкраще і є дуже смачною паска за рецептом, яким поділилась рідна сестра.

В мене вже пів села взяли той рецепт. З норми виходить різних – більших та менших – всього 13-14 пасочок. Для їх випічки потрібно дві літри молока, 40 яєць (20 цілих вбивається, а 20 – одні жовтки), 9 склянок цукру, кілограм масла, родзинки, з пахощів – ванілін та кориця. Дріжджів треба багато – 5 пачечок, щоб тісто мало сили піднятися (бо дається багато масла і цукру), – каже співрозмовниця. 

Пані Оксана також каже, що готувати великодній хліб необхідно в тиші та спокої (навіть дверима не гримати). Також – борони Боже, сваритися. Бо тісто не підніметься.

Аби пасочки гарні вдалися, жінка обов’язково молиться, після чого приступає до приготування розчини. Для цього у перекип’ячене та злегка охолоджене молоко вливає збиті з цукром яйця, розтоплене масло та попередньо з’єднані з невеликою кількістю цукру дріжджі. Додавши просіяне борошно, ретельно все вимішує. Потім накриває розчину рушничком, кладе навхрест свячену вербу і залишає приблизно на годину.

Стільки ж часу, за словами господині, потрібно і місити тісто (вже з ваніліном, корицею, родзинками та другою частиною борошна), аж поки воно «не відставатиме від рук».

«Тісто я відчуваю «під руками». Муки потрошки підсипаю, щоб тугим не було. Бо, як густе – то недобре, паска «забита» буде», – каже пані Оксана.

Коли ж тісто нарухається, його слід розподілити у формочки і вчасно помістити у піч.

«Аби паска пухкою вдалася, тістом заповнюю третину посудини. Приблизно за п’ять хвилин до випікання змащую збитим яйцем. Також обов’язково перевіряю, чи добре напалено: на чирін сиплю щипки муки. Якщо не горить – пора відправляти тісто в піч. Випікається моя паска близько години», –  ділиться досвідом жінка.

Поки паска в печі, вже й глазур та посипки різнобарвні, як завжди, напоготові. Прикрашання випічки – то вже справа рук бабусиних помічниць – внучок Христини та Яни. Своє мистецтво дівчаткам показати є біля чого. Бо ж пасочок багатенько. Бабуся ними цілий стіл заставила. І все завдяки печі.

Пані Оксана впевнена, що такої традиції випікання великоднього хліба й надалі дотримуватиметься. Адже паску з печі вважає найсмачнішою.

Щоб паска вдалася гарною та запашною, жінка бажає усім. А також – здоров’я, миру, Божої ласки, доброго і світлого Воскресіння Христового.

Людмила МЕЛЬНИЧУК
Фото з сімейного архіву Оксани НИДБАЛО

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024