Що потрібно знати про колегію з розгляду скарг у сфері державної реєстрації

24 Квітня 2020, 17:25
1007

Пропонуємо вам детальніше ознайомитися з тим, що таке колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка розглядає скарги на рішення,дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації.

Якщо Ваші права порушені дією чи бездіяльністю державного реєстратора, то положеннями статті 34 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон) та статі 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» передбачено порядок оскарження рішення, дії або бездіяльності державного реєстратора, суб’єкта державної реєстрації до Міністерства юстиції України та його територіальних органів. Про це повідомляє Ольга Семенюк.

При Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (Львів) діє Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка розглядає скарги на рішення (крім рішення про державну реєстрацію прав та рішення, згідно з яким проведено реєстраційну дію), дії або бездіяльність державних реєстраторів, суб’єктів державної реєстрації, які здійснюють свою діяльність у межах Львівської, Волинської та Рівненської областей.

Читайте також: Єдині та Державні реєстри стали більш захищені.

Зазначимо, що Колегія з розгляду скарг у сфері державної реєстрації є постійним консультативно-дорадчим органом, що розглядає скарги у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу. Колегія розглядає скаргу протягом 30 днів. Цей строк може бути продовжено, однак зауважуємо, що загальний строк розгляду та вирішення скарги не може перевищувати 45 днів.

Читайте також: Як не пропустити термін для прийняття спадщини в період карантину.

Скарга на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, суб'єкта державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців або територіального органу Міністерства юстиції України подається особою, яка вважає, що її права порушено, у письмовій формі та має містити:

  1. повне найменування (ім'я) скаржника, його місце проживання чи перебування (для фізичних осіб) або місцезнаходження (для юридичних осіб), а також найменування (ім'я) представника скаржника, якщо скарга подається представником;
  2. зміст оскаржуваного рішення, дій чи бездіяльності та норми законодавства, порушені на думку скаржника;
  3. викладення обставин, якими скаржник обґрунтовує свої вимоги;
  4. відомості про наявність чи відсутність судового спору з порушеного у скарзі питання, що може мати наслідком скасування оскаржуваного рішення, повідомлення або реєстраційної дії державного реєстратора та/або внесення відомостей до Єдиного державного реєстру;
  5. підпис скаржника або його представника із зазначенням дати складення скарги.

Читайте також: Відповідальність у сфері державної реєстрації продовжує діяти.

До скарги додаються засвідчені в установленому порядку копії документів, що підтверджують факт порушення прав скаржника у результаті прийняття рішення державним реєстратором (за наявності), а також якщо скарга подається представником скаржника - довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження такого представника, або копія такого документа, засвідчена в установленому порядку.

Із питань діяльності Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів) в умовах карантинних обмежень можна звернутись письмово за адресою: Львів, пл. Маркіяна Шашкевича, 1, або ж на електронну скриньку: [email protected]

З питань діяльності Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації Міністерства юстиції України звертайтесь за телефонами:
044 237 09 96 – гаряча лінія Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації (понеділок – четвер з 9:00 до 18:00, п’ятниця та передсвяткові дні з 9:00 до 16:45, обідня перерва з 13:00 до 13:45)

Інтерфейс подачі скарги через Портал державних послуг iGov.

Читайте також: Як подати заяву до Європейського суду з прав людини.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39