Законопроєкт «Про медіацію»: що це таке та навіщо

28 Квітня 2020, 18:07
695

Проєктом Закону, який був розроблений Міністерством юстиції, визначаються правові засади та порядок проведення медіації в Україні.

Про це повідомляє Юрій Добош.

Що таке медіація?

Медіація є добровільним способом конфіденційного врегулювання спору, під час якого присутня третя особа (медіатор), яка обов’язково є нейтральною та, власне, допомагає сторонам досягнути консенсусу. При цьому, зберігається можливість звернутися до суду.

Введення в дію даного законопроєкту дозволить розвантажити судову систему, оскільки до інституту медіації, який може бути швидшою та дешевшою альтернативою, буде досить практичним для сторін договору.

У яких сферах відносин медіація буде застосовуватися?

У цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних правовідносинах, у кримінальних провадженнях (при укладенні угод про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим), та в інших сферах суспільних відносин.

Хто може звертатися?

Фізичні та юридичні особи.

Коли можна застосовувати медіацію?

  • До звернення до суду / третейського суду / міжнародного комерційного арбітражу
  • Замість звернення до суду
  • Під час розгляду справи судом / третейським судом / міжнародним комерційним арбітражем
  • На стадії виконання рішення суду / третейського суду / міжнародного комерційного арбітражу

Хто може бути медіатором?

Фізична особа з вищою освітою, яка пройшла підготовку у сфері медіації в Україні або за її межами.
таку підготовку зможуть проводити заклади освіти, організації, які забезпечують проведення медіації, об’єднання медіаторів, та суб’єкти господарювання, які мають право надавати послуги у сфері медіації або організовувати їх надання відповідно до законодавства.

Закон також визначає для медіатора та сторін медіації права та обов’язки, порядок проведення медіації, вимоги до договору про медіацію та до угоди про врегулювання конфлікту (спору) за результатами медіації.
Також, передбачено можливість у разі успішного проведення медіації для спору, який є предметом розгляду суду, відповідній стороні судового провадження судом буде повернуто 60% сплаченого судового збору.

Отже, медіація – це інститут, запровадження якого дозволить зменшити навантаження на судову систему, зекономити бюджетні кошти, та який надасть сторонам можливість дійти до згоди у процесі вирішення спорів швидше та дешевше.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024