В Локачинській райлікарні розповіли про переваги нового наркозно-дихального апарата

01 Травня 2020, 15:06
Богдан Познякевич 2866
Богдан Познякевич

Епідемія коронавірусу змушує наших краян жити в страху. Число інфікованих щодень збільшується. І поки у світі вакцини проти цієї підступної недуги ще не винайшли, медики борються з пандемією перевіреними способами. Ефективною терапією при лікуванні хворих на covid-19 є штучна вентиляція легень.

Нещодавно новий наркозно-дихальний апарат придбали і для Локачинської районної лікарні. До слова, його покупка обійшлася у 300 тисяч гривень, тож кошти збирали усім районом. До цієї доброї справи долучились районна влада, ЧБО «Муніципальна лікарняна каса», фермери, приватні підприємці, працівники установ та організацій, пересічні жителі.

Втіленню задуму особливо радіє головний лікар райлікарні Олег Франчук, який, власне, й ініціював збір коштів. Каже, придбання такого апарату було вимогою Національної служби здоров’я України при підписанні пакету допомоги дорослим і дітям. І хоча медзаклад нашого району не внесено в перелік тих, що лікуватимуть хворих на коронавірус, проте, як зауважує співрозмовник, при зверненні пацієнтів за допомогою може бути у когось виявлено covid-19. Якраз в таких випадках наявне медобладнання стане в пригоді. До речі, два робочі апарати штучної вентиляції легень старішого зразка у лікарні були.

«Нам пощастило придбати новий апарат за порівняно помірною ціною і в найкоротші строки (зазвичай потрібно чекати кілька місяців). Його вже встановили в палатах інтенсивної терапії, а для анестезіологів Богдана Познякевича та Ірини Зубко столичні спеціалісти провели відповідні навчання. Це обладнання буде корисним і в операційній для проведення інгаляційного наркозу, чого раніше в райлікарні не практикувалось», – розповідає Олег Франчук.

Між тим, щоб апарат можна було використовувати для штучної вентиляції легень, його потрібно доукомплектувати ще медичним компресором. Це, зі слів головного лікаря, планується зробити вже найближчими днями, залучивши кошти (45 тисяч гривень), які виділили у районній раді на розвиток матеріально-технічного забезпечення закладу. В цю суму також включили придбання осушувача повітря.

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024