Програма відновного правосуддя для неповнолітніх запрацює по всій Україні

05 Травня 2020, 14:31
902

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» поширений на всю територію України.

Він реалізується на базі системи надання безоплатної правової допомоги. Про це повідомляє начальниця Локачинського бюро надання БПД Алла Рибка.

Спільний наказ про продовження та поширення на національному рівні принципу відновного правосуддя для неповнолітніх, які є вперше підозрюваними у вчиненні злочинів невеликої або середньої тяжкості підписали Міністерство юстиції України та Офіс Генерального прокурора.

«З минулого року пілотний проєкт за сприяння фонду ООН ЮНІСЕФ діяв у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Він довів свою ефективність. І тепер поширений на всю територію України», – повідомила заступник Міністра юстиції Валерія Коломієць.

Ця програма застосовується за чотирьох умов. Перша – наявність потерпілої сторони. Друга – якщо неповнолітній вперше вчинив злочин невеликої або середньої тяжкості. Третя – визнання ним факту вчинення злочину. Четверта – і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.

За окремими оцінками, втілення такого проєкту по всій Україні дасть можливість вивести з-під кримінального переслідування понад 1,5 тисячі дітей.

Суть програми відновлення – дати дитині другий шанс, ресоціалізувати її та запобігти вчиненню повторних правопорушень. За понад рік реалізації пілотного проєкту ювенальними прокурорами до цієї програми вже залучено 137 підлітків. Щодо 60 дітей вже прийнято позитивні рішення суду щодо звільнення від кримінальної відповідальності.

«Станом на 10 квітня цього року укладено 87 угод про застосування програми відновлення між потерпілими та неповнолітніми. Посередниками у цьому процесі виступають адвокати, які включені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, та пройшли навчання з теми «Базові навички медіації у кримінальному процесі», – розповів в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

Головна мета програми відновного правосуддя для неповнолітніх – максимально раннє виведення дітей із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39