Клаптик «Волинської Голландії» оселився в Локачах

10 Травня 2020, 15:41
2681

Зважаючи на цьогорічну аномальну погоду, десь з половини квітня розпочалась пора цвітіння тюльпанів.

Застати їх барвисту красу можна ще й у травні. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Різнобарв’ям вишуканих кольорів та форм тішать ці квіти своїх поціновувачів. Однак, через короткий час цвітіння та потребу у щорічному викопуванні, мало хто із квітникарів займається їх вирощуванням.

Через те, що карантин «не дозволив» завітати до славнозвісної «Волинської Голланді», признатись, розчарувалась не надто. Бо тюльпановий рай знайшла і в Локачах: на присадибній ділянці Ольги Новачкової, яка проживає на вулиці Котляревського.

На площі близько три сотих до сонця тут рядочками спинаються тюльпани найрізноманітніших колірних відтінків: від білосніжного та ніжно-рожевого до бордового і навіть темно-фіолетового. Серед таких видніється чимало квітів з дво- і навіть триколірним забарвленнями. А щодо пелюсток, то, окрім звичайної форми, можна помилуватись і з хвилястими та ніби злегка порізаними краями, півоно- та лілієподібної форми, схожих на цвіт півників тощо.

2

Поки господиня цього розмаїтого царства перебуває на заробітках за кордоном, за рослинами доглядає її сестра Світлана. Жінка розповідає, що на полі нині росте понад 20 сортів тюльпанів. Через відсутність дощів, квіти дещо нижчими виросли, ніж зазвичай.

Найкращим місцем для їх вирощування, переконана, є сонячна частина ділянки, і де нема протягів.

Про деякі секретики догляду за своїми цибулинними улюбленцями вдалось дізналась і у пані Ольги, з якою поспілкувалася телефоном. Співрозмовниця розповіла, що спочатку – 3 роки тому, висадила лише декілька рядочків цибулин. Тепер квітник з роками все збільшується. На ньому красуються тюльпани сортів «Ред Принцес», «Оранж Принцес», «Ренегейд», «Ауксер», «Монселла», «Веранді», «Гомера», «Перот білий», «Мондіаль», «Флеш Поінт», «Мон Амур», «Діор», «Лалібела», «Орка», «Самбука», «Стронг Голд», «Колумбус», «Супер Модель», «Кросфаєр» та інші. Найкраще, як каже, садити тюльпани в осінній період (вересень – листопад). В цей час бульби встигають вкоренитися, але не пуститися в зростання. Грунт бажано щоб рихлим був. Вносити добрива потрібно ті, які повільно розкладаються, наприклад, гній.

1

«Садити підготовлені цибулини потрібно на глибину, рівнозначну розміру цибулини, з відстанню в 10 сантиметрів. Після цвітіння – в червні, сортові тюльпани треба викопувати, дезінфікувати і просушувати, залишаючи до осені. Інакше цвісти вони будуть не настільки розкішно», – ділиться досвідом пані Ольга. 

Аби зарадити пошкодженню цибулин шкідниками, жінка радить обробляти цибулини сумішшю, що складається із молотого червоного перцю та мазі Вишневського. А також наголошує, що не можна поливати квіти холодною водою. Від цього вони переживають стрес, що заважає їх росту. Дощова вода у цьому випадку, за її словами, є найкращою.

1

Пані Ольга каже, що не шкодує затрачених сил і часу, доглядаючи разом із рідними за своїми улюбленцями. Мало того, вирощування тюльпанів називає захопленням, від якого квітне душа.

1




 

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Коментарі
10 Травня 2020, 19:18
Здоров"я всім хто прикрашає землю.
Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024