В Крухиничах на місці сміттєзвалища вирощуватимуть фундук

14 Травня 2020, 15:01
3779

Нині чи не в кожному селі нашого району є стихійні сміттєзвалища. Ці місця, зазвичай, невпорядковані, туди звозять усілякий непотріб – залишки будівельних матеріалів, гнилі овочі, гілля тощо.

Ще донедавна було таке звалище і в Крухиничах – поблизу колишнього колгоспного двору. Як розповідають місцеві, утворилось воно ще наприкінці вісімдесятих років, як цією місцевістю прокотився буревій.

Спочатку туди звозили пошкоджений градом шифер, а пізніше – вже усе, що попало. Гори сміття з неприємними запахами лежали на чималій площі. І це при тому, що неподалік знаходиться мальовнича водойма – улюблене місце для відпочинку багатьох селян.

«Лавочка» прикрилась, коли громада сільським головою обрала Руслана Познякевича. Спочатку він заборонив стягувати на це місце непотріб, а нещодавно взявся шукати небайдужих, які б на громадських засадах навели там порядок. Зголосився на це місцевий фермер Валентин Краєвський. Правда, на певних умовах. За попередньою домовленістю, цю ділянку (площею близько гектара) мали передати у власність його дітей – сім’ї Сохачів. Відповідне рішення згодом прийняли на сесії сільської ради.

Знадобилось близько тижня, аби звести сміття на вали, почистити і розрівняти територію. До робіт залучили кілька одиниць техніки, в тому числі й найманої (спеціальної). Краєвському, який і сам тут в поті чола трудився разом із зятями та сусідом, благоустрій влетів в кругленьку суму. Та чоловік радіє, що на цій території вдалося навести лад, мовляв, тепер і від людей стало гарніше, і користь якась буде.

«Я, як аграрій зі стажем, переконаний: родюча земля не повинна облугувати, заростати бур’янам, а тим більше – закидатись усіляким непотребом. Краще її використовувати за призначенням, щось там вирощувати. Мої діти виявили таке бажання, тож підтримав ініціативу», – говорить Валентин Миколайович.

Нині в обробітку у Краєвського – кілька десятків гектарів ріллі. Вирощує різні культури. Нещодавно заклав навіть невеличкий фундуковий сад. Ця посадка знаходиться через дорогу від згаданого сміттєзвалища, тож фермер із радістю провів для мене екскурсію. Молоді саджанці, які ростуть на площі 50 соток, господар береже, наче зіницю ока. Освітлення на цю ділянку провів, встановив там відеофіксацію, облаштував меліораційний канал для зрошування рослин.

«Колись, можливо, щось подібне і тут буде. Діти теж хочуть вирощувати лісові горіхи, а тепер і земля для цього є. Але візьмемося за справу не раніше, ніж через кілька років. Бо потрібно ще виробити землю, підготувати сівозміну», – розмірковує Краєвський, кидаючи погляд на сусідню територію.

Тішать такі перспективи й сільського голову Руслана Познякевича, адже, як зауважує, провести благоустрій без жодних капіталовкладень з місцевого бюджету – неабиякий позитив для громади.



Павло КОСТЮЧКО

 Фото автора

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024