Як подати звернення до органів юстиції

17 Травня 2020, 18:06
818

Право на звернення – один з найважливіших інструментів захисту прав, свобод та законних інтересів людини і громадянина.

Забезпечення реалізації громадянами конституційного права на звернення є одним з пріоритетних напрямків роботи Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (Львів). Про це повідомляє Ольга Семенюк. 

Для ефективного звернення до органів юстиції необхідно здійснити кілька наступних важливих кроків:

Крок 1. Визначити до кого з посадових осіб звернутись Варто пам`ятати! Звернення адресуються тим посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань. Однак, навіть і в ситуації якщо питання, порушені в одержаному органом юстиції зверненні, не входять до його компетенції, громадянину забезпечується його право на звернення і таке звернення в термін не більше 5 днів буде перенаправлено за належністю відповідному органу чи посадовій особі, про що громадянина буде обов`язково повідомлено.

Важливо! Скарги подаються лише у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі. Писати скаргу керівникові можна на рішення, дії або бездіяльність підпорядкованих йому осіб. Ієрархію структури органу чи конкретного його підрозділу можна відслідкувати на офіційному вебсайті управління.

Крок 2. Оформити звернення відповідно до вимог, встановлених нормами чинного законодавства Стаття 5 Закону України «Про звернення громадян».

Крок 3. Оформити та долучити до звернення відповідні додатки Документи (їх копії), які обгрунтовують питання або підтверджують факти, викладені у звернення та необхідні для його розгляду, сприятимуть повному, всебічному та оперативному розв'язанню питань, з якими звернувся громадянин

Крок 4. Подати звернення Законодавство встановлює широкий спектр способів подачі звернення: особисто або через представника в приймальню чи канцелярію, засобами поштового зв`язку, через скриньку «Для звернень», через телефон (в такому разі зміст звернення буде записано працівником управління), в тому числі через телефонну «Гарячу лінію», в ході особистого прийому, шляхом подачі електронного звернення

Крок 5. За потреби взяти участь у розгляді звернення

Крок 6. Отримати відповідь Як правило, звернення розглядаються у термін не більше одного місяця від дня їх надходження, однак, якщо таке звернення не потребує додаткового вивчення чи проведення перевірки, – невідкладно, але не пізніше 15 днів від дня їх отримання.

Якщо в місячний термін вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник управління або його заступник встановлюють необхідний термін для його розгляду, при цьому загальний термін вирішення питань звернення не може перевищувати 45 днів. На замітку! Про продовження строку розгляду звернення обов`язково повідомляється особа, яка його подала.

Звертаємо увагу громадян, що на період карантину скасовано проведення особистих прийомів громадян. З метою забезпечення громадянам права на звернення у всіх адміністративних приміщеннях Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Львів) розміщенні скриньки Для звернень громадян у доступних місцях.

Окрім цього, звернутись до органів юстиції можна письмово за відповідними поштовими адресами, а також продовжують працювати телефонні «Гарячі лінії».

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром