Сім'я Кукевичів з Колпитова поділилася секретами вирощування розсади овочів та квітів

31 Травня 2020, 16:52
2776

Понад два десятки літ Марія та Микола Кукевичі з Колпитова вирощують розсаду овочів та квітів.

Свій досвід подружжя реалізовує на десяти сотих поля, відведених під парники. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Наробитися, як кажуть, треба. Нині таку роботу неабияк ускладнила холодна весна. Також не були впевненими, що в умовах карантинних обмежень вдасться реалізувати вирощену продукцію.

На якісну продукцію покупець знайдеться

Наші побоювання не справдилися. Бо карантин карантином, а городину людям треба посадити. Багато хто до нас звертається за рекомендаціями постійних клієнтів, яких чимало напрацювали за стільки років. В Локачах за 2-3 години розбирають привезений нами товар. А ще донька в Інтернеті оголошення помістила, то маємо замовників. Хто хоч раз звертався до нас, то, як правило, знову приходить. Ми вже переконалися, що на доглянуті рослини якісних сортів завжди знайдеться покупець», – розповідає Микола Іванович.

Ціну на розсаду не підвищували

Вирощують Кукевичі розсаду різних сортів капусти, перцю, помідорів. Також мають в продажі баклажани, селеру та квіти – айстри, сальвії, чорнобривці, братики. Кажуть, що ціну на свою продукцію нині не піднімали.

«Раніше з цією продукцією на наших базарах було чимало продавців навіть з інших областей (особливо з Тернопільщини). Нині конкуренції такої нема. У зв’язку з великим попитом на розсаду, могли б накинути, звичайно, кілька гривень в ціні. Але ми, як і наші колеги, пішли назустріч людям і вирішили не користуватися нинішньою ситуацією», – каже Марія Панасівна.

Вирощувати розсаду і цікаво, і клопітно

Донька Кукевичів – Наталія, яка приїхала з сім’єю до батьків на час карантину з Луцька, допомагаючи рідним, переконалася, що праця в парниках не тільки цікава, а й дуже копітка. Спробувавши «такого хліба», вона каже:

Це в результаті ми бачимо гарні, як на картинці, рослини та тішимось ними. Але треба знати, що за цим стоїть пів року важкої праці. Насамперед, щоб задовольнити потребу клієнта, ми купуємо дороге, в більшості випадків – голландське, насіння, бо воно дає хороший відсоток родючості. В лютому, перед тим, як висіяти розсаду, ґрунт належно треба підготувати та прогріти (для цього використовуємо кінський гній). За сходами, що з’являються в березні, треба також пильно стежити, вчасно пікірувати. Наприклад, розсаду капусти ми пересаджуємо на просторішу площу щойно з’являться перші два листочки. І ще багато всього треба знати і вчасно зробити, аби вкладені старання дали результат».

Холодна весна далася взнаки

Нині весна не радує теплом. Працювати за таких умов набагато важче. Але, за словами Миколи Івановича, завдяки старанням родини, розсаду гарну виростили. Загартуванню рослин також, як завжди, приділили належну увагу. Інша справа, що не всі покупці зуміли вберегли свої насадження: не захистили напередодні приморозків.

Цієї весни, як каже господар, навіть вітри були настільки холодними, що буквально «обпалювали» листя висаджених рослин.

Найбільш затребувані покупцями сорти розсади

З усієї рослинності, яку вирощує сім’я Кукевичів, найменш боїться холоду капуста. Високоврожайним є сорт «Парел». Також серед найзатребуваніших покупцями – «Дитмаршер Фрюер». Адже, як дізналась, «голівка в голівку в’яжеться». Таку розсаду ранньої капусти господарі пікірують у березні, а в квітні вже продають.

Першість серед кількості сортів у любителів-городників займають помідори: їх понад десять. Якщо хочуть люди, аби томати якнайшвидше попали до їхнього столу, то купують «Саньку». Окрім того, що ранній, смачний та рясний врожай дає цей сорт, то ще й для закруток годиться. Подобаються покупцям і таки сорти, як «Чорний принц», «Волове серце», «Сливка», «Хурма» та інші. Одним словом, є розсада овочів різних термінів дозрівання, смаків та кольорів (мають навіть рябеньку сливку).

Серед п’яти сортів розсади перцю найбільше покупці питають за Ратунду, а «ходовими» квітами є братики та чорнобривці Лулу, дрібні квіточки яких мають просто райську красу.

В сім’ї Кукевичів запевняють, що у справи, якою займаються чверть століття, секрет простий: не слід боятись труднощів і любити те, що робиш. І все обов’язково вдасться.

Людмила МЕЛЬНИЧУК.
Фото автора та з сімейного архіву КУКЕВИЧІВ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024