Відповідальність у сфері державної реєстрації продовжує діяти

05 Червня 2020, 17:36
629

Актуальним на сьогодні є питання рейдерства, над чим в кінцевому результаті мають працювати правоохоронні органи і суди.

Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі-Кодекс) передбачена адміністративна відповідальність за правопорушення у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу. Про це повідомляє Ольга Семенюк.

До осіб, які визнані винними, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді штрафу. Розмір штрафних санкцій за вчинення адміністративного правопорушення у сфері державної реєстрації бізнесу та нерухомості залишається.

Так, відповідно до частини першої ст. 166-11 Кодексу, порушення встановлених законом строків для проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи - підприємця або громадського формування, вимагання не передбачених законом документів для проведення державної реєстрації, а також інші порушення встановленого законом порядку проведення державної реєстрації юридичної особи, фізичної особи – підприємця або громадського формування тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дії, передбачені частиною першою зазначеної статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Відповідно до встановлених норм Кодексу (частина перша статті 166-23) порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень тягне за собою накладення штрафу від чотирьохсот до шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою вказаної статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Додатково, щодо відповідальності у сфері державної реєстрації, спираючись на норми спеціальних законів, то державні реєстратори, суб’єкти державної реєстрації за порушення законодавства у сфері державної реєстрації прав, у тому числі за розголошення відомостей, одержаних ними в результаті проведення реєстраційних дій, несуть дисциплінарну, цивільно-правову, адміністративну або кримінальну відповідальність у порядку, встановленому законом.

Шкода, завдана державним реєстратором фізичній чи юридичній особі під час виконання своїх обов’язків, підлягає відшкодуванню на підставі судового рішення, що набрало законної сили, у порядку, встановленому законом. Разом з цим інформуємо, що засновники (учасники) юридичної особи несуть відповідальність за відповідність установчих документів законодавству, а також за відповідність перекладу тексту документів у конкретних випадках передбачених законодавством та особи, винні у внесенні до установчих документів або інших документів, що подаються для державної реєстрації, завідомо неправдивих відомостей, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру.

Заявник несе відповідальність за відповідність копій документів в електронній формі оригіналам таких документів у паперовій формі.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024