Жителі Привітного власними силами оновили зупинку

08 Червня 2020, 11:50
3285

Віднедавна зупинка громадського транспорту в центрі Привітного кардинально змінила імідж.

Силами місцевих жителів з традиційно побіленої вона перетворилась на справжній витвір мистецтва із зображеннями народних символів. Про це пише журналістка Людмила Мельничук Богута.

Нині тут гарно і затишно будь-якої пори року: квітнуть соняшники й мальви, калина при стежині вбралась у червоні кетяги, у водоймі лебеді в парі купаються, розкошують у блакиті лелеки, кружляючи над батьківською хатою. Усі ці вкраїнські обереги розмальовані кольорами веселки за задумом жительки села, завідувачки дошкільного навчального закладу Тетяни Калинюшко.

«Добираючись до Луцька, завжди милувалася гарно оформленими автобусними зупинками, що зустрічались дорогою. Це, напевно, стало поштовхом, аби і нашу розмалювати, А тут саме на початку осені коштом підприємців – Валентини Жданюк та Миколи Новосада, її, пошкоджену декілька років тому буревієм, відремонтували. Юрій Яценюк – директор будинку культури, відгукнувшись на прохання, пошпаклював стіни. Тож тільки бери й малюй. Але мені треба ще було знайти однодумців», – розповідає Тетяна Василівна. 

Допомогти Тетяні Калинюшко погодилися Валентина Матвійчук, Оксана Лукашевич та колишні колеги по роботі – Тамара Ковтонюк і Орися Гаврилюк (художні таланти яких неодноразово залучали при оформленні приміщення ДНЗ). За сприяння дирекції місцевої школи, відгукнулися й здібні до малювання учні. Наталія Луцюк – начальник гуманітарного відділу Привітненської громади, і фінансово підтримала ідею, і до найменших дрібниць разом із Тетяною Калинюшко продумали ескіз оформлення. Не залишились осторонь, виділивши кошти (хто скільки зміг) на придбання необхідних для роботи матеріалів, й Валентина Жданюк, Сергій Лаценко, Валентина Голій, Віктор Калинюшко, Наталя Голубова, Оксана Бохонська, Олександр Трофимюк, Оксана Лукашевич, Роза Дудник, Володимир Голій, Валентина Матвійчук, Тамара Ковтонюк, Тарас Лисанюк, Вікторія Лукашевич.

«Аби лише почати, то далі діло піде. Працювали ми прихапками. Бо ж до обіду – на роботі, діти – в школі, а скільки того дня восени… Коли дощило, розмальовували внутрішні стіни. Щойно стали оживати пейзажі на зупинці – тішились, як малі діти. Перехожі також радо розглядали привабливі малюнки, де домінували жовто-блакитні кольори, дякували за красу та питали, чим можуть допомогти. Бажаючі, було, йшли в магазин та купували потрібні барвники, пензлики чи фасадну водостійку емульсію. Було приємно, що підтримують», – каже ініціаторка оновлення зупинки. 

В результаті на розмальовування збігло два тижні. Матеріалу, за підрахунками, закуплено на півтори тисячі гривень. Проте, рушійною силою у цій справі, без сумніву, стали наполегливість та велике бажання сільських жителів, аби назва зупинки «Привітне» була в гармонії з її зовнішнім виглядом. Їм вдалось. Автобусна зупинка стала привабливою та привітною. Отож, потрібно лише захотіти.





1

Людмила МЕЛЬНИЧУК

Фото із сайту Привітненської громади

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024