Правовий статус кредиторів у справах про банкрутство

12 Червня 2020, 17:46
2482

Правове регулювання відносин неплатоспроможності є невід’ємним елементом загального впорядкування господарських відносин у державі.

Одним із показників ефективності такого впливу на суспільні відносини є повернення боргів кредиторам неплатоспроможного боржника. Про це повідомляє Ольга Семенюк

Саме від того, яким чином визначено статус кредиторів у справі про банкрутство, якими правами та обов’язками вони наділені і чи ефективно використовують їх, залежить досягнення основної мети – задоволення/погашення вимог кредиторів.

Відповідно до Кодексу з процедур банкрутства кредитор – це юридична або фізична особа, а також контролюючий орган, уповноважений відповідно до Податкового кодексу України здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у межах своїх повноважень, та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов’язань до боржника.

За статусом, Кодекс поділяє кредиторів на конкурсних, поточних та забезпечених.

Конкурсні – це кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника.

Конкурсні кредитори зобов’язані подати до господарського суду письмові заяви з своїми вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Однією з новел Кодексу є розширення прав кредиторів, які подали свої заяви з пропуском 30-ти денного строку. Фактично для них передбачено такий самий режим, як і для тих, хто заявив свої вимоги у встановлений термін, крім права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Так, Кодексом, визначено, що для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов’язковими так само, як вони є обов’язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку. Такі вимоги задовольняються в порядку черговості, встановленої Кодексом.

Такі кредитори також є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах кредиторів та засіданнях комітету кредиторів.  Відомості про таких кредиторів підлягають внесенню до реєстру вимог кредиторів.

Поточні  кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

До визнання боржника банкрутом спори боржника з кредиторами, які мають поточні вимоги до боржника, вирішуються в межах справи про банкрутство шляхом їх розгляду у позовному провадженні господарським судом.

З метою виявлення кредиторів з вимогами за зобов’язаннями боржника, визнаного банкрутом, що виникли під час проведення процедур банкрутства, господарський суд здійснює офіційне оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури на офіційному веб-порталі судової влади України.

У ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом.

Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 Кодексу.

Якщо кредитор заявив вимоги після здійснення розрахунків з іншими кредиторами, сплачені таким кредиторам кошти поверненню не підлягають.

Забезпечені – кредитори, вимоги яких до боржника або іншої особи забезпечені заставою майна боржникаЗабезпечені кредитори зобов’язані подати заяву з грошовими вимогами до боржника під час провадження у справі про банкрутство в частині вимог, що є незабезпеченими, або за умови відмови від забезпечення.

Забезпечені кредитори можуть повністю або частково відмовитися від забезпечення. Якщо вартості застави недостатньо для покриття всієї вимоги, кредитор повинен розглядатися як забезпечений лише в частині вартості предмета застави. Залишок вимог вважається незабезпеченим. Забезпечені кредитори можуть приймати участь у зборах кредиторів з правом дорадчого голосу.

Погашення їх вимог здійснюється позачергово, за рахунок майна банкрута, що є предметом забезпечення.

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром