Літнє сонцестояння: що це і коли буде

14 Червня 2020, 21:16
Сонцестояння 729 Джерело: Pexels
Сонцестояння

У цьому році день літнього сонцестояння припадає на 21 червня.

Літнє сонцестояння – це час, коли висота підйому сонця на небосхилі є найвищою – пише УНІАН.

День літнього сонцестояння, як правило, 20 або 21 червня, – у залежності від року. У високосні роки він зазвичай настає 20 червня, а у звичайний рік – 21  червня. Цього року, відповідно, літнє сонцестояння припадає на неділю, 21 червня.

Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі та початок зими в південній півкулі. Зимове та літнє сонцестояння – такий момент у річному обертанні Землі навколо Сонця, коли спостерігається найкоротший день або найкоротша ніч. Розрізняють літнє і зимове сонцестояння. При цьому спостерігається найдовший або найкоротший день.

У північній півкулі зимове сонцестояння відбувається 21 грудня або 22 грудня, і тоді спостерігається найкоротший день і найдовша ніч, а літнє — 20 або 21 червня, і тоді спостерігається найдовший день і найкоротша ніч.

23 червня день почне скорочуватись. У південній півкулі на зазначені дати припадають, відповідно, літнє і зимове сонцестояння.

Протягом тисячоліть цей день наділявся містичним і святковим значенням. На день літнього сонцестояння багато народів Європи влаштовували масові святкові гуляння, а також проводили різноманітні містичні обряди. Вважалося, що в цей день збуваються всі бажання, варто тільки попросити. Також наші предки вірили, що в день літнього сонцестояння можна було змінити свою долю. Як раз тому, що виконувалися найзаповітніші бажання.

Читайте також: Розповіли, чи зменшується ризик захворіти на COVID-19 у літній період

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024