Робочі місця та 300 мільйонів євро інвестицій: у Затурцівській громаді хочуть побудувати вітрову електростанцію

16 Червня 2020, 10:02
1712

Об'єкти для отримання вітрової енергії мають намір побудувати «Волинь Вест Вінд – 2» та «Волинь Вест Вінд – 3» на териториторії Затурцівської громади.

Об'єкти встановлять за межами населених пунктів за 700 метрів від житлової забудови з дотриманням вимог українського законодавства. Про це повідомляють у Волинській обласній раді.

Представники компаній заявляють, що  залучать в область 300 мільйонів євро інвестицій та створять сотні високооплачуваних робочих місць. За умови врегулювання всіх формальностей, вітропарк  потужністю 106 МВт можуть ввести в експлуатацію в 2022 році. Орієнтовний термін експлуатації вітрової електростанції – 20 років.

Це питання обговорили на робочій нараді з інціативи голови ОДА Юрія Погуляйка, з участю голови облради Ірини Вахович  та очільника Локачинської РДА Василя Бакуна. Потенційні інвестори переконували волинську владу, що вітрова енергетика в Україні в перспективі постійно збільшуватиме частину альтернативної енергетики в енергетичному балансі України. З їхніх слів Волинь має значний природний потенціал для реалізації вітроенергетичних проєктів.

Стартувати з будівництвом вітрової електростанції в Локачинському районі поки заважають формальні причини. Зокрема, в районі не затвердили Схеми планування території, без якої не можна розробити детального плану території розміщення об'єктів альтернативної енергетики, як того вимагає Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності». Затвердження Схеми планування території  району – компетенція районних депутатів.

Компанія-інвестор зі свого боку гарантує дотримання законодавства та порядність. Про це більше детально зазначать у Меморандумі про співпрацю, який інвестори планують підписати з облдержадміністрацією. Голова ОДА Юрій Погуляйко вважає, що реалізація проєкту слугуватиме стимулом для розвитку місцевої економіки.

Голова обласної ради Ірина Вахович також підтримує цей проєкт і закликає всі сторони, які задіяні в його реалізації, консолідуватися та сприяти залученню інвестиції.

«Вітрова електростанція забезпечать Локачинський район новими робочими місцями, а також значними надходженнями до  бюджету. Але важливо, де буде зареєстрована  компанія, бо від цього залежить, куди будуть сплачуватися податки. В Локачинському районі сьогодні видобувають газ, але місцеві бюджети від цієї діяльності ніякої вигоди не мають. Тому ми рекомендуємо виконавчій владі області при підписанні Меморандуму про співпрацю з компанією-інвестором обов'язково врегулювати питання реєстрації підприємства, – зауважила Ірина Вахович.

Раніше ми повідомляли, що на території Затурцівської ОТГ встановлять вітрову електростанцію «Волинь Вест Вінд-2». Планують встановити 14 вітроенергетичних установок поза межами населених пунктів – за 700 метрів від найближчої житлової забудови села Гранатів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024