Що потрібно знати про шкідників на капусті

03 Липня 2020, 15:59
2092

Комплекс шкідників капусти характеризуються великим видовим різноманіттям (понад 200 видів).

Капуста більше ніж інші культури пошкоджується фітофагами від сходів і до збирання урожаю. Про це інформує провідний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків у головному управлінні Держспоживслужби у Волинській області. 

Велику загрозу капусті становлять білокрила, капустяна міль, капустяна совка, капустяний, ріпаковий білани та інші. 

Капустяна совка – багатоїдний шкідник, чисельність якого значно зросла в останні роки. Метелик сіро-коричневого кольору, на передніх крилах ниркоподібні плями з білим ореолом, розмах крил понад 50 мм.  Молоді гусениці совки зеленого кольору, живуть групами й вигризають м´якуш листка, на якому відродились.

Гусениці старших віків зеленуватого або буро-коричневі, іноді оксамитово чорні, живуть поодиноко й вигризають  у листках великі дірки. Після зав´язування головок вони вгризаються всередину і прогризають ходи, забруднюючи їх екскрементами. За сезон шкідник дає два покоління. Пошкоджені головки загнивають і стають непридатними для зберігання.

Капустяна міль – один з найнебезпечніших шкідників капусти у фазі зав´язування головки. Це невеликий бурувато-коричневий метелик з вузькими крилами. Гусениці веретеноподібні, дуже рухливі при дотику до їхнього тіла вони звиваються, згортаються підковоподібно, молодших віків – жовтуваті, а дорослі – зелені, завдовжки близько 12 мм, вони виїдають м´якуш листка не зачіпаючи шкірки з верхнього боку, внаслідок цього утворюються численні напівпрозорі округлі віконця. Пошкоджені листки жовкнуть і потім засихають, часто пошкоджують поверхневу бруньку капусти. 

Розвивається капустяна міль в кілька генерацій, від трьох до п’яти. Літ метеликів наступного покоління накладається на попереднє і триває з кінця квітня до середини вересня. Найбільше гусениці пошкоджують капусту в жарку, суху погоду у фазі утворення сердечка, що перешкоджає утворенню головок. Шкідник особливо небезпечний на пізніх сортах капусти, які у період масового розмноження гусениць знаходяться у фазі мутовки.

Останні роки на території області ареал поширення білокрилки значно збільшився, однак весняний період поточного року був холодним з незначними опадами, тому не спостерігається інтенсивне поширення і  розвиток білокрилки на капусті. За сприятливих погодних умов (вологе тепле літо) буде спостерігатись заселення, поширення, пошкодження і розвиток шкідника в посадках капусти. 

За сезон розвивається, як правило, від чотирьох до п'яти поколінь. З урахуванням усіх фаз розвитку на одну рослину припадає приблизно 230 тисяч екземплярів білокрилки.  Розвиток покоління коливається від трьох до шести тижнів. Самка може відкласти до 150 яєць. Виявити білокрилку досить просто – вона дрібна, біленька, найчастіше з жовтуватим відтінком, схожа на міль.

Білокрилка завжди ховається на нижній стороні листя. Коли торкаєшся до ураженої рослини, комахи розлітаються. Білокрилка харчується соком рослин, що призводить до пожовтіння листків, на її цукристих виділеннях селяться сажкові гриби, що негативно позначається на фотосинтезі й рослини гинуть. Увечері  білокрилка може перелітати  на далекі відстані в  пошуку  нового  місця  для  поселення. 

Капустяний білан – метелик кремово-білий, передні крила з чорною вершинною плямою. Крім того, у самок на передніх крилах є дві чорні плями. Плідність однієї самки 250-300 яєць. Гусениці білана сіро-зелені з поперечними рядами темно-бурих цяток і плям, жовтими бічними смужками та волосками на тілі. Молоді гусениці спочатку тримаються разом і живляться м´якушем листків, вигризаючи його знизу, не зачіпаючи верхньої шкірки. Дорослі гусениці живуть невеликими групами (по 2-8) і обгризають листки з країв, залишаючи непошкодженими лише товсті жилки.

Кілька дорослих гусениць за 2-3 дні можуть знищити всю головку капусти. Найбільш численні й найшкідливіші гусениці другого і третього поколінь (липень – серпень). Нерідко пошкоджена капуста гине, не встигнувши навіть зав´язати головку.

Ріпаковий білан схожий на білана капустяного, відрізняється від нього лише меншим розміром. Гусениці білана зелені з жовтою смужкою, розміщеною вздовж спини, завдовжки 20-24 мм. 

Для регулювання чисельності шкідників на овочевих культурах велике значення мають систематичні обстеження, виявлення та ліквідація первинних вогнищ шкідників. Для регулювання чисельності шкідників на капусті застосовують зареєстровані  інсектициди, згідно «Переліку пестицидів та агрохімікатів дозволених до використання в Україні». Остання обробка проводиться не пізніше 20-25 днів до збирання врожаю.

Боротьба з білокрилкою на капусті буде ефективною, якщо заходи будуть проводитися з урахуванням того, що шкідник розташовується на нижній поверхні капустяного листа, та ефективними  є композиції інсектицидів з обов´язковим додаванням прилипача.

При роботі з пестицидами необхідно суворо дотримуватись регламентів їх застосування, правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог. 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024