Депутат облради Михайло Скопюк розповів про плани щодо ремонту доріг та долю інвестиційних проєктів

24 Липня 2020, 18:05
3747

«Такого відповідального депутата, як Скопюк, у нас, напевно, більше не буде». Такі відгуки про цього народного обранця обласного рівня вже неодноразово чув від краян.

І дійсно, Михайло Якович бачить нагальні проблеми – як то необхідність ремонту доріг, підтримка освітніх та медичних закладів тощо, і прикладає максимум зусиль, щоб їх вирішити. Завжди намагається приділити увагу працівникам різних сфер, ветеранам праці, передовикам виробництва, обдарованим дітям, часто стає таким собі рятівним кругом й для людей, які потрапили в біду. Тому, мабуть, й має підтримку в населення вже третє скликання поспіль.

На чому зосередив свою діяльність у цьому році, чи вдається втілювати інвестиційні проєкти в умовах карантину і обмілілих бюджетів – про це Михайло Скопюк розповів у традиційному звітному інтерв’ю.

– Пане Михайле, останні місяці виявилися напрочуд складними для нашої держави. Різні катаклізми фактично поклали на лопатки національну економіку. Чи вплинуло це якось на реалізацію ваших депутатських планів?

– На жаль, так. Інвестиційних проєктів, які на Локачинщині мали реалізовуватись за кошти обласного бюджету, було чимало, зокрема – прокладання водопроводу в Колпитові, ремонт котельні в Маньківській школі, придбання газових котлів для одинадцятирічки в Шельвові тощо. Вдалося нарешті домогтися і виділення 500 тисяч гривень на прокладання підвідного газопроводу до Холопич (за попередніми домовленостями з головним інженером «Волиньгазу» роботи мали проводитись частинами, відповідно до наявних фінансових можливостей). Проте, через поширення коронавірусу, передбачені на вищезгадані потреби кошти повернулись назад в казну.

Є обіцянка: якщо буде перевиконання обласного бюджету, то знову повернемось до згаданих питань. Але поки що, наскільки мені відомо, маємо невтішні фінансові показники і пандемія зіграла тут не останню роль.

– Попри те, що в районі постійно ремонтуються невеликі відрізки місцевих доріг, проблемних автошляхів ще лишається багато. Чи матимемо цьогоріч якісь здобутки в цьому плані, адже нова влада обіцяла реалізацію грандіозної держпрограми «велике будівництво»?

– Покращення стану автошляхів і при цій владі й при попередніх було в пріоритеті. Власне, більшість поданих мною депутатських запитів і звернень якраз цього й стосувалися. До обласної програми розвитку доріг місцевого значення на 2019-2022 роки внесли чимало автошляхів, серед них – «Локачі – Шельвів», «Затурці – Зубильне», «Тумин – Губин». При співфінансуванні місцевих бюджетів ремонтуватись також мають вулиці Богдана Хмельницького в Затурцях, Садова в Привітному тощо. Як усе це буде реалізовуватись на ділі, залежатиме від фінансової спроможності області, перебігу тендерних процедур в системі ProZorro. Усіляко нас підтримувати і сприяти обіцяє народний депутат Вячеслав Рубльов.

Реагуючи на звернення жителів Привітненської громади, направляв кілька депутатських запитів у відповідні інстанції щодо необхідності ремонту аварійного відрізка траси «Локачі – Горохів». Справа нарешті зрушилась і, згідно з постановою Кабміну від 1 липня 2020 року, на проведення поточного середнього ремонту цієї дороги (окремими ділянками) виділено 25 мільйонів гривень.

Як мені нещодавно повідомив керівник служби автомобільних доріг у Волинській області Анатолій Посполітак, проектно-кошторисна документація вже виготовлена, а наступного тижня буде оголошено відповідний тендер. На разі вкладено 300 метрів асфальтового покриття в напрямку Заячиць, продовжуються ремонтні роботи в сторону Коритниці. Нещодавно дрібний поточний ремонт розпочато і на об’їзній дорозі в Локачах (тендер виграла Луцька фірма-підрядник «Шлях»).

– Процес децентралізації продовжується. Наразі мова ведеться про укрупнення об’єднаних територіальних громад. Яким є ваше бачення таких перспектив, і чи вже налагодили співпрацю з керівництвом діючих ОТГ?

– Згідно з новим перспективним планом, в районі буде дві громади: Затурцівська, до якої приєднають села Локачинського району Війницької сільської ради, і новоутворена Локачинська – вона поглине Привітненську. До речі, вибори до місцевих рад восени обіцяють провести вже на нових територіальних округах. На Волині має залишитись тільки чотири райони з 16 наявних.

Щодо Локачинського – то його територія ввійде до Володимир-Волинського району. Чи втілять територіальну реформу вже найближчим часом – дуже сумніваюсь, адже багато лишається спірних питань, які ще до кінця неврегульовані. Та і не на часі це, враховуючи загострення ситуації з коронавірусом.

Мене ж, як колишнього педагога, у цьому контексті більше цікавить доля малокомплектних шкіл. Вважаю, що жоден такий заклад не можна закривати без попереднього узгодження з місцевими жителями, батьками учнів. А якщо і братися за такі непопулярні рішення, то попередньо слід прокласти належні дороги і забезпечити жителів необхідним транспортом.

Відносно ж співпраці з керівництвом діючих ОТГ, а також районної влади, сільських рад, депутатами різних рівнів, то вона налагоджена. По Привітному, скажімо, нині спільно доводимо до завершення реконструкцію місцевої лікарської амбулаторії. Там залишилось ще облаштувати внутрішні вбиральні, кімнати для людей з інвалідністю, усунути деякі недоліки щодо роботи сигналізації. До речі, цьогоріч погашено ще частину заборгованості (1 мільйон 900 тисяч гривень) перед фірмою-підрядником. Тішить і те, що вже наближається до завершення й будівництво Затурцівської амбулаторії. За мого сприяння додатково з обласного бюджету на медичне обладнання на цей заклад виділять понад 100 тисяч гривень.

– Дякую за розмову.

Читайте також: Депутат обласної ради Михайло Скопюк розповів, що вдалося зробити для Локачинського району у цьому році.

Павло КОСТЮЧКО

Коментарі
25 Липня 2020, 20:04
Доброго дня. Гарно все розповідаєте, все добре, дай Боже, щоб все здійснилося, хоча... надії мало. З приводу доріг;ніде не прочитала про дорогу Горохів-Локачі, тобто, в Колпитові будуть робити дорогу?
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024