Що потрібно знати про протидію торгівлі людьми

30 Липня 2020, 11:05
835

Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй, ще у 2013 році оголосила 30 липня Всесвітнім днем протидії торгівлі людьми.

Одним з основних завдань цього дня є підвищення рівня поінформованості громадян стосовно глобальної проблеми торгівлі людьми. Про це повідомляють у 

управлінні соціального захисту населення Локачинської райдержадміністрації.

Торгівля людьми є одним із  найсерйозніших злочинів проти людини, який має як економічні так і соціальні, психологічні причини. Одними із зовнішніх причин є: активна міжнародна трудова міграція, попит на дешеву робочу силу за кордоном, війни та збройні конфлікти, проблеми в законодавстві багатьох країн світу щодо протидії торгівлі людьми та надання допомоги постраждалим або відсутність такої та ін.

Внутрішніми причинами торгівлі людьми можна назвати економічну нестабільність, низький рівень доходів населення, безробіття, зневіру громадян у позитивні зміни в країні та ін. Також існують причини, пов’язані з «людським фактором», а саме: правова неграмотність, поверхневі уявлення про легке життя в інших країнах, бажання швидко, без особливих зусиль заробити великі гроші, надмірна довірливість та ін.

Члени малозабезпечених сімей, внутрішньо переміщені особи, нелегальні мігранти, самотні особи, залежні, безробітні, особи, які відбували покарання в місцях позбавлення волі, діти-сироти, діти з неблагополучних та багатодітних сімей, безпритульні особи відносяться до так званої «групи ризику», тобто особи таких категорій, які частіше потрапляють у ситуацію торгівлі людьми.

Як правило, злочин починається з того, що торгівці людьми пропонують своїм майбутнім жертвам привабливі можливості працевлаштування. У багатьох випадках особа дізнається про дійсні «умови договору» лише після своєї появи в місці призначення, коли в неї відбирають паспорт, вдаються до фізичного та психологічного тиску щодо неї, вимагають відробити гроші, витрачені на оформлення документів, віз та проїзних квитків. Крім того існує і «внутрішня» торгівля людьми, тобто без необхідності перетину кордону.

Проблема торгівлі людьми залишається актуальною і для нашої держави. Складна економічна ситуація, високий рівень безробіття, нелегальна трудова міграція, правова необізнаність громадян є основними умовами, що сприяють  існуванню цього явища.

Для боротьби із торгівлею людьми в нашій державі затверджено низку законодавчих актів та цільових програм. Основним є Закон України «Про протидію торгівлі людьми», який визначає організаційно-правові засади протидії торгівлі людьми, гарантуючи гендерну рівність, основні напрями державної політики та засади міжнародного співробітництва у цій сфері, повноваження органів виконавчої влади, порядок встановлення статусу осіб, які постраждали від торгівлі людьми та порядок надання допомоги таким особам. Також визначає механізм взаємодії суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Україні.

Особа, якій надано статус постраждалої від торгівлі людьми, має право на безоплатну медичну, психологічну, соціальну та правову допомогу, отримання одноразової матеріальної допомоги, відшкодування моральної та матеріальної шкоди, допомоги у працевлаштуванні, реалізації права на освіту та професійну допомогу.

Проблема торгівлі людьми стосується кожного з нас! І тільки наші спільні активні дії можуть допомогти подолати наслідки цього ганебного явища. Будьмо пильними, щоб уникнути в майбутньому можливості потрапляння в ситуацію торгівлі людьми.

За додатковою інформацією та консультацією можна звернутись до:

  • Національної гарячої лінії з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів – 0 800 505 501 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів в межах України) або 527 (безкоштовно з мобільних телефонів в межах України)
  • Управління соціального захисту населення – 301 38
  • Національної поліції України – 102
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024