Що потрібно знати про зберігання насіння під урожай до наступного року

04 Серпня 2020, 11:07
1307

Враховуючи цьогорічні погодні умови, агрономічним службам суб'єктів господарювання області потрібно звернути належну увагу на післязбиральну підготовку та зберігання насіння. 

На зберігання закладають насіння, яке пройшло повний цикл післязбиральної обробки –  очищення, сортування, сушіння. Про це повідомляють у головному управлінні держпродспоживслужби. 

Зберігання насіння це завершальний етап технологічного процесу, покликаний забезпечити збереження його життєздатності, сили росту, здатності проростати в польових умовах, реалізовувати генетичний потенціал росту.

Термін зберігання може бути різним. Насіння озимих культур висівається вже через 1 – 1,5 місяці після збирання, ярих через 7-8 місяців.

Вирішальними факторами зберігання насіння є його вологість та температура.

Критична вологість для насіння зернових культур, таких як пшениця, жито тритикале, ячмінь та овес, становить 14,5-15,5 %.

На  зберігання закладають насіння з вологістю нижчою від критичної на  2-3 %. 

Усі партії до базового та базового насіння, незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації, підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню. Партії сертифікованого насіння нижчих генерацій, які призначені для реалізації, допускається зберігати без пакування (у засіках, буртах), але з обов’язковим маркуванням.

 Для пакування насіння, призначеного для реалізації, використовують лише нові упаковки.

Слід також зазначити, що упаковки (мішки) повинні забезпечувати надійну цілісність їх вмісту під час зберігання і транспортування та унеможливлювати зміну вмісту після їх закриття.

Маркування партій насіння згідно до «Порядку маркування та пакування партій насіння» покладено на суб’єктів насінництва та розсадництва, і здійснюється ними в процесі доробки та пакування насіння. 

Зберігають насіння роздільно за сортами, категоріями та генераціями.  Мішки зберігають на піддонах, віддалених від підлоги не менш ніж на 15 см, а від стіни - 70 см. Висота штабеля не більше 7-8 мішків. 

При зберіганні насіння зернових культур насипом, висота бурту не повинна перевищувати 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес). 

З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за вологістю і температурою насіння. Насіннєсховища періодично провітрюють, використовуючи активне вентилювання. 

Кожна сформована партія  насіння повинна  пройти контроль в акредитованій лабораторії з визначення посівних якостей насіння та садивного матеріалу та бути кондиційною, тобто відповідати нормам встановлених  державних стандартів. 

Облік насіння, його рух та якість відображають у «Шнуровій книзі обліку насіння» встановленої форми. Записи в ній повинні відповідати документам про сортові та посівні якості та даним бухгалтерського обліку.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024