Що потрібно знати про реєстрацію шлюбу

11 Серпня 2020, 19:12
995

Якщо ви збираєтеся зареєструвати шлюб, нагадаємо, що згідно з Конституцією України, він ґрунтується на вільній згоді жінки і чоловіка, де кожен із подружжя має рівні права та обов’язки.

Для того, аби ваш шлюб зареєстрували, чоловікові та жінці необхідно подати відповідну заяву до органів державної реєстрації актів цивільного стану за їхнім вибором. Про це повідомляють у Західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції (місто Львів).

При поданні заяви особи, які бажають зареєструвати шлюб, також зобов’язані пред’явити паспорти або паспортні документи, а також документ про припинення попереднього шлюбу (якщо вони мали місце), а саме: свідоцтво про розірвання шлюбу, свідоцтво про смерть одного з подружжя, судове рішення або висновок відділу реєстрації актів цивільного стану про визнання шлюбу недійсним.

Нагадаємо, що шлюб реєструється після спливу одного місяця від дня подання особами заяви про державну реєстрацію шлюбу. За наявності поважних причин керівник органу державної реєстрації актів цивільного стану дозволяє державну реєстрацію шлюбу до спливу цього строку. У разі вагітності нареченої, народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, шлюб реєструється у день подання відповідної заяви, або у будь-який інший день за бажанням наречених протягом одного місяця.

Але, варто знати, що існують певні перешкоди для укладення шлюбу. Мова йде про:

  • перебування в іншому шлюбі (тобто для укладення шлюбу необхідно або припинити попередній шлюб, або не перебувати у шлюбі);
  • наявність між особами, які бажають одружитися, родинних зв’язків прямої лінії споріднення. У шлюбі між собою не можуть перебувати рідні (повнорідні, неповнорідні) брат і сестра, двоюрідні брат та сестра, а також рідні тітка, дядько та племінник, племінниця;
  • наявність між особами, що бажають укласти шлюб, відносин усиновлення. У шлюбі між собою не можуть бути усиновлювач та усиновлена ним дитина. Такий шлюб може бути зареєстрований лише в разі скасування усиновлення. В той же час, за рішенням суду може бути надане право на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним;
  • недієздатність осіб (або особи), які бажають укласти шлюб. У разі укладення шлюбу з особою, яка визнана в установленому законом порядку недієздатною, такий шлюб визнається недійсним.

Якщо реєстрація шлюбу у визначений день не відбулася, заява про реєстрацію шлюбу втрачає чинність після спливу трьох місяців від дня її подання. Документом, що підтверджує реєстрацію шлюбу, є свідоцтво про шлюб, яке видається органом державної реєстрації актів цивільного стану.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39