Заболочені луки та 15 видів риб: що відомо про заказник «Холопичівський», в якому охороняється озеро льодовикового походження

13 Серпня 2020, 10:30
3984

Озеро Холопичівське входить до складу гідрологічного заказника «Холопичівський», в якому охороняється озеро льодовикового походження з навколишніми лучно-болотяними угіддями.

Навколо водойми заболочені луки з багатим різнотрав`ям. Про це пише Павло Савчук на своїй сторінці у фейсбуці, який відвідав це озеро у велопоході та поділився власними фотографіями.  

За 500 метрів – сосновий ліс, а поряд з озером – зовсім молоденький перелісок, ближче до озера – вільха чорна і зарості верболозу.

Різнотрав’я низинних луків формують гадючник в’язолистий, незабудка болотяна, півники болотяні, білозір болотяний, калюжниця болотяна, хвощ болотяний, жовтець їдкий, любисток лікарський, лепеха звичайна, жовтець їдкий. Серед прибережної рослинності трапляються зозулинець болотяний, осока затінкова та молодильник озерний, що росте на мілководді, – рідкісні види, занесені в Червону книгу України.

Дно озера встеляють харові та діатомові водорості, а на озерному плесі трапляються формації латаття білого, глечиків жовтих, що занесені в Зелену книгу України. В озері мешкає близько 15 видів риб, у прибережних заростях гніздяться водоплавні та навколо водні птахи.

«Вочевидь, що статус природно-заповідного фонду діє як запобіжник, тому берегова лінія не забудована і не закрита парканами. Хоча цей статус не завжди рятує озерні екосистеми від антропогенного впливу – чомусь споживацьке відношення до природи в суспільстві домінує», – пише Павло Савчук. 

Розмір плеса – 500 на 350 метрів, максимальна глибина – 8,6 метра. Є декілька кладок-пірсів, прокладених через заболочену берегову лінію. В одному місці штучно створений мальовничий піщаний пляж з декількома бесідками.













Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024