Неплатники аліментів працюватимуть на суспільно корисних роботах від 120 до 240 годин

19 Серпня 2020, 17:50
Фото ілюстративне 571
Фото ілюстративне

Суспільно корисні роботи полягають у виконанні особою, яка ухиляється від сплати аліментів, оплачуваних робіт.

Вид робіт визначає відповідний орган місцевого самоврядування. Суспільно корисні роботи призначають на підставі протоколу державного виконавця судом строком від 120 до 240 годин, повідомили у пресслужбі Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (місто Львів).

Суспільно корисні роботи боржник має виконувати у вільний від роботи чи навчання час і за їх виконання порушнику нараховуватиметься плата за виконану ним роботу. Оплату праці здійснюють погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановили законом мінімальний розмір оплати праці.

Читайте також: Як зареєструвати шлюб та які існують перешкоди

Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, то боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Але, якщо ж такі аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то для притягнення боржника до адміністративної відповідальності заборгованість має становити у сукупному розмірі суму відповідних платежів за 3 місяці.

Проте, не всіх осіб можна притягнути до суспільно-корисних робіт. Так, вони не призначаються особам, визнаним інвалідами 1 або 2 групи, вагітним жінкам, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років. Крім того, варто знати, щодо осіб, які ухиляються від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт, встановлюється адміністративна відповідальність і передбачається покарання у вигляді адміністративного арешту строком до 10 діб, що передбачили у статті 183-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024