У Привітному місцеві жителі встановили фігуру Богородиці

27 Серпня 2020, 12:20
Фігура Богородиці 3285
Фігура Богородиці

В Привітному встановили фігуру Богородиці. У більшості сіл нашого району зустрічаються придорожні хрести. Їх церковні громади, зазвичай, встановлюють при в’їзді у населений пункт.

У Привітному таких оберегів було кілька. І от, коли один із них пошкодила негода – небайдужі люди поставили на цьому місці фігуру Божої Матері. Задум втілювався в життя з ініціативи зятя місцевої жительки Лідії Турук – Остапа. Гостюючи разом з дружиною Ольгою в цьому селі, він помітив при центральній дорозі, яка звертає в сторону Коритниці, похилений хрест. І дуже цим перейнявся.

«На Львівщині, звідки родом мій зять, таким оберегам приділяється дуже велика увага. Там люди в населених пунктах ставлять фігури святих, дуже ретельно за цим доглядають. Остап виявив бажання і в нас таке зробити. Ідея мені, здалася, хорошою, але ще треба було думку священника спитати», – говорить Лідія Сергіївна.


 

Благословення пішли просити в настоятеля місцевого Свято-Покровського храму Максима Чінки. Священник хорошу ініціативу підтримав. За його порадою встановлювати вирішили фігуру Покрови Божої Матері, адже саме у це свято в селі відзначають престольне свято. Пройшло не так багато часу і в Привітному постала в повний зріст Богородиця із омофором в руках. Виконана вона в білому кольорі, що додає певної величності. До слова, усі витрати на виготовлення і доставку фігури взяли на себе діти Лідії Турук. Свою лепту в благоустрій навколишньої території, як наголошує жінка, внесло й чимало місцевих жителів.

«Будівельник Микола Омельчук разом з іншими чоловіками облаштували бетонний кількарівневий п’єдестал і вклали навколо нього бруківку. Керівники фермерських господарств Сергій Лаценко та Леонід Жданюк допомогли спецтехнікою і деякими будматеріалами. Коштом окремих односельців придбано і висаджено молоді туї. Цвітуть тут також троянди, чорнобривці, хризантеми тощо. А найближчим часом ще плануємо встановити декоративні колони і захисний дашок, а також облаштувати належну огорожу», – розповідає пані Ліда.

Торік, 14 жовтня, фігуру Богоматері освятили. Місцевому отцю Максиму тоді співслужили п’ять священників. Після урочистості меценатам та жертводавцям були виголошені подяка і многоліття. Серед багатьох присутніх усі були раді бачити Остапа та Ольгу, які приїхали зі Львова розділити із селянами пам’ятну мить.

Павло КОСТЮЧКО

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром