На Волині діти підуть до школи 1 вересня: яким буде перший день навчання

28 Серпня 2020, 13:00
773

З 1 вересня в освітніх закладах області розпочнеться навчання, однак із дотриманням певних вимог.

Про це стало відомо під час засідання колегії Волинської облдержадміністрації, повідомили на сайті обласної ради.

Захід відбувся за участі керівництва області, депутатів облради, керівників структурних та територіальних підрозділів виконавчої влади. За посередництвом відеоконференцзв'язку участь у засіданні колегії взяли керівники районів та міст, а також голови громад.

Начальник управління освіти і науки ОДА Людмила Плахотна повідомила, що підготовка освітніх закладів до нового 2020-2021 навчального року відбувається з урахуванням вимог Постанови Кабміну від 22 липня та тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах освіти, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України від 30 липня.

«Я наполегливо закликаю не проводити традиційних лінійок із запрошенням гостей та збором учнів, батьків та громадськості. Нам треба уникнути цього скупчення. Цьогорічне перше вересня має відбутися у вузькому сімейному колі класу і бажано на свіжому повітрі», – наголосила Людмила Плахотна.

Вона також зауважила, що сьогодні в області відкритим залишається питання забезпеченості місцями у закладах дошкільної освіти для міст обласного значення, окремих районних центрів та селищ міського типу.

«Цьогоріч ми створили 545 додаткових місць, але сьогодні дитсадки області переповнені. На 100 місцях перебуває 123 дитини, а у місті Луцьку цей показник ще вищий. Перенавантаження вікових груп негативно впливає на безпеку дітей та якість освітніх послуг. Тому у наступному році ми маємо зробити акцент на будівництво нових садочків, а не шкіл», – сказала вона.

За словами посадовиці, розвиток системи опорних шкіл в області здійснюють синхронно із перебігом реформи децентралізації в області. Наразі створили 37 опорних закладів освіти з 80 філіями.

«По одній опорній школі в перспективі має бути у кожній ОТГ, а якщо громада територіально велика, то можливо і більше. Сьогодні ми такої мережі не маємо. Ми сьогодні також формуємо мережу профільних шкіл, адже до 2024 року 10,11 і 12 класи будуть належати до цієї мережі і будуть існувати, як окремі юридичні одиниці. Таких шкіл на Волині може бути 50, не більше», – зауважила вона.

Людмила Плахотна повідомила, що до 1 класу цьогоріч підуть 14 842 дитини, це дещо менше аніж у попередньому році, а загалом до освітніх закладів області піде 142 300 учнів.

«Щороку в області поповнюється парк шкільних автобусів, який наразі налічує 216 одиниць. У 2019 році було закуплено 10 транспортних засобів, у 2020 планується придбати 17 автобусів, у тому числі 2 спеціальних», – розповіла Людмила Плахотна.

Голова ОДА Юрій Погуляйко поцікавився, чому закупівля шкільних автобусів не була здійснена ще до початку нового навчального року. Людмила Плахотна відповіла, що процес затягнувся через ряд об'єктивних причин. 

«У зв'язку із тим, що в цьому році усі напрямки освоєння державних коштів погоджує Уряд, а в нас з 2019 року залишилося 42 мільйони гривень цільової освітньої субвенції, відповідне погодження тривало аж до липня цього року. Кріт того, це залежить не лише від нас, а й від місцевої влади, місцевих бюджетів, адже поки не було всіх коштів на співфінансування закупівлі автобусів, ми не мали права оголошувати тендер. Наразі тендер проведено і я сподіваюсь, що у вересні автобуси будуть доставлені», – резюмувала вона.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39