Локачан закликають не провокувати пожежі в природних екосистемах

03 Вересня 2020, 17:01
652

З настанням осені, всупереч вимогам правил пожежної та екологічної безпеки, волиняни починають сільськогосподарські роботи під час яких масово спалюють сміття, бадилля від картоплі, залишки сухої рослинності на власних присадибних ділянках.

Також допускають необережність у поводженні з вогнем під час перебування на відкритих територіях. Про це повідомляють в У ДСНС України у Волинській області. 

Лише минулого тижня рятувальники області ліквідували 2 пожежі в екологічних системах. При цьому загальна площа, пройдена вогнем, склала один гектар. Обидві пожежі спричинені необережним поводженням з вогнем невстановлених осіб.

Екологи та рятувальники, об’єднавши зусилля, продовжують профілактично-роз’яснювальну роботу серед сільського населення щодо недопущення пожеж через навмисні підпали стерні та сухотрав’я. Лише за минулий місяць екологи зафіксували майже півсотні  порушень вимог статті 77-1 та 82 Кодексу України про адміністративні правопорушення, склали 38 протоколів.

З початку року 156 волинян притягнули до адміністративної відповідальності. (За випалювання залишків сухої рослинності передбачена адміністративна відповідальність: для громадян – від 3060 до 6120 гривень, для посадових осіб – від 15300 до 21420 гривень).

Станом на 2 вересня дощова погода зупинила ці, на жаль вже традиційні, підпали картопляного бадилля, сухотрав’я. Але коли закінчиться дощ, волиняни знову візьмуться за своє. Тож,  зважаючи на загрозу виникнення загорянь, рятувальники  вкотре звертаються до населення з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час  сільськогосподарських робіт чи відпочинку на природі.

Категорично забороняється:

  • створювати смітники та спалювати відходи;
  • розводити багаття в лісі та лісопосадках;
  • палити, кидати в лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;
  • залишати в лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;
  • спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;

Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101». Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Крім того, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення самовільне випалювання сухої рослинності або її залишків передбачає адміністративну відповідальність, яка збільшена у 18 разів.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024