Як утворювали виборчі округи на Волині і в Луцьку

07 Вересня 2020, 13:00
705

Волинська обласна та Луцька міська виборчі комісії утворили територіальні округи для місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Для виборів депутатів до обласної ради утворили вісім округів, до міської ради – шість.

Центр журналістських розслідувань Сила правди відвідав засідання комісій, аби дізнатися, за яким принципом утворювали округи та як стартував виборчий процес на Волині. Про деталі майбутнього голосування та готовність комісій читайте далі.

 

Область: вісім округів і новий голова комісії

Засідання обласної виборчої комісії відбулося 5 вересня в приміщенні Волинської обласної ради. Головне місце за круглим столом ділять Микола Євтушин, який тривалий час очолював цю комісію з 2005 року, та Іван Лазорко, який обіймає цю посаду тепер. На правах заступника головує Євтушин. Оголошує, що присутні десять членів комісії з 18, отже необхідні рішення будуть прийняті. На порядку денному присяги, затвердження кошторису, режиму роботи, обов’язків та округів.


 

Нові члени комісії дають присяги. З ноутбука Лазорка по черзі зачитують про свою готовність працювати на благо чесних виборів. І з рук Євтушина приймають білі посвідки з тризубом. Після цього – обговорення кошторису.

Головуючий оголошує кількість виборців на Волині станом на 31 серпня – 773 тисячі 725. Згодом кількість уточнюватимуть. Євтушин каже, що виходячи з цієї цифри, на друк бюлетенів доведеться запланувати 2 мільйони 799 тисяч 477 гривень. Згодом сума може змінитися, бо до 10 вересня ще перереєстровуватимуть виборчі адреси. Разом з іншими витратами загальний кошторис склав 6 мільйонів 968 тисяч 558 гривень.

«Більшість статей є закріпленими і ми їх змінювати не можемо. Але і ця сума зміниться, коли ми отримаємо перед днем виборів число виборців, бюлетенів і учасників виборчого процесу. Їх може бути 5, а може бути за 20. І це вже абсолютно різні витрати. Побачимо, як будуть виділяти кошти. Ці вибори відбуваються тільки за гроші з центрального бюджету», – пояснює Микола Євтушин.

В межах області 1 125 дільниць. З них приблизно 18 спеціалізованих. Одна з членкинь запитує, чи буде дільниця в лікарні у Боголюбах, де перебувають хворі на Covid-19 і як голосування проходитиме там. Інші відповідають, що, здається, серед переліку спеціальних виборчих дільниць лікарні немає, проте чітка відповідь так і не звучить.




 

Коли доходить до формування виборчих округів, секретар комісії перепрошує і пояснює, що не встиг роздрукувати перелік округів. Обіцяє надіслати всім файл у спільному чаті, аби до оприлюднення у понеділок з ним всі ознайомились.

Далі комісія говорить про графік роботи та обов’язки членів комісії. Євтушин сміється і каже, що якщо коротко, то за все відповідає голова. Сам же Лазорко посміхається і знизує плечима. Потім оголошує, що найближчим часом проводитимуться навчання для виборчих комісій. Все буде в онлайн-режимі, участь не обов’язкова, але бажана. Після цього молодші пояснюють старшим, що таке Zoom і як його завантажити. Євтушин ще раз обіцяє надіслати всім детальний опис сформованих округів і цим засідання завершується.




 

Журналістці «Сили правди» перелік округів пообіцяли надіслати також – за півтори години після закінчення засідання. Проте дотримуються обіцянки лише в обід наступного дня після кількох нагадувань. Загалом для виборів депутатів обласної ради Волинь поділили таким чином:


 

Луцьк: шість округів та проблеми з приміщенням

6-го вересня на Богдана Хмельницького, 19, за 15 хвилин до початку засідання, голова Луцької міської ТВК Марія Парфенюк біля входу зустрічає членів комісії та пресу. Одразу говорить, що зараз комісія має проблему з приміщенням та людьми. Зараз засідання проводять у тісному кабінеті, де заледве розміщуються 11 представників комісії та дві журналістки. Згодом, говорить Парфенюк, можна буде сподіватись на просторіше місце.




 

Засідання міської ТВК на відміну від обласної триває не дві години, а менше однієї. Тут так само зачитують присягу та роздають посвідчення. Комісія ознайомлюється з розподілом округів на виборах депутатів міської ради. У Луцьку їх буде шість.

Марія Парфенюк зачитує перелік обов’язків членів комісії – ознайомлюватися з усіма документами, інформувати ЦВК про перебіг виборів, реєструвати політичні сили, що братимуть участь у виборах та ні в якому разі не агітувати за жодних кандидатів. У слухачів питань не виникає. Секретарка комісії наголошує: на ділі обов’язків більше і в процесі роботи ще виникне багато моментів, які зараз передбачити важко.

Розподіл округів затверджують швидко. Всі рішення приймають одноголосно. Трохи довше обговорюють чергування, які починаються вже з 7-го вересня. Хтось чергуватиме повний день, хтось – половину. Обід з першої до другої, а перезміна за потреби і за домовленістю.



 

Деякі учасники комісії не з’явились на засідання. Очільниця говорить, що декого з них ще не бачила, тож, ймовірно, скоро будуть заміни. Також каже, що людей бракує і давати раду обсягам роботи, які на них чекають, не буде легко. Зокрема, це не єдині вихідні, коли комісія працюватиме. Чергувати будуть щосуботи та щонеділі, а з початком реєстрації кандидатів на депутатські місця до Луцькради виходити на чергування доводитиметься одразу кільком людям.

Окрім постійних членів комісії буде ще 15 залучених працівників. До роботи долучатимуть бухгалтера, який займатиметься закупівлями, трьох операторів комп’ютерного набору і водія.

Вже у коридорі Марія Парфенюк ділиться, що хвилюється перед початком активної роботи. Каже, з обласною комісією контактує мало, а з новим головою ще не знайома. Потім запрошує приходити на наступні засідання і йде. Говорить, що найцікавіше ще тільки починається.

 

Марія СМИК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39