На Волині сформували виборчі округи: спостерігачі зафіксували ряд порушень

08 Вересня 2020, 13:40
774

Під час утворення територіальних виборчих округів на Волині Володимир-Волинська та Камінь-Каширська територіальні виборчі комісії не дотрималася норми щодо нерозривності територій громад.

Також у кожному із районів є округи зі значною розбіжністю у кількості виборців, а Волинська обласна ТВК не мала змоги опублікувати рішення відповідно до законодавства. Про це повідомили у громадянські мережі ОПОРА.

Волинська обласна, чотири районні ТВК, а також Луцька міська ТВК 5-6 вересня затвердили межі територіальних виборчих округів для виборів депутатів обласної, Луцької міської та чотирьох районних рад, котрі відбудуться 25 жовтня. Представники Громадянської мережі ОПОРА побували на засіданнях та проаналізували отриману інформацію.

Відповідно до постанови Володимир-Волинської районної територіальної виборчої комісії № 8 від 5 вересня «Про формування територіальних виборчих округів з перших виборів депутатів Володимир-Волинської районної ради Волинської області 25 жовтня 2020 року», на території району створили 6 одномандатних округів.

Проте ТВК сформувала один із округів не дотримавшись принципу нерозривності території однієї громади. Таким чином, частини Володимир-Волинської міської громади опинилися в складі різних округів.

Зокрема, до округу № 1 включили частину Володимир-Волинської міської громади (дільниці від № 070971 до № 070988). Натомість до округу № 2 увійшла інша частина Володимир-Волинської міської громади (дільниці 070019-070023, 070032-070033), Устилузька міська громада, Зимнівська сільська громада, Оваднівська сільська громада. Тобто другий округ утворено з частини міської громади та кількох інших громад.

Відповідно до частини 6 статті 201 Виборчого кодексу України, при утворенні територіальних виборчих округів з виборів депутатів обласної ради такі виборчі округи утворюються, за можливості, в межах відповідних районів, міст обласного значення, що входять до складу області. Такі виборчі округи не можуть складатися із частин територій різних районів, міст обласного значення, району і частини міста або частини району і міста обласного значення, крім випадків, коли територіальні виборчі округи утворюються в межах об'єднаної територіальної громади, до якої увійшли територіальні громади суміжних районів, суміжного району та міста обласного значення.

Однак зауважимо, що під час обговорення меж округів на засіданні комісія дійшла правильного розподілу округів та навіть проголосувала за нього.

«Тоді давайте на 6 округів. Той, що ціле місто Володимир-Волинський один, другий округ – Заріччя, Зимне, Овадно. Устилуг, третій – Нововолинськ на половину, четвертий округ – друга половина Нововолинська, п’ятий округ – Іваничі, Литовеж, Павлівка, Поромів, і шостий округ – Локачі і Затурці», – оголосив голова комісії Володимир Іщенко. Присутні члени комісії одноголосно підтримали пропозицію.

Проте у постанові, котру представники ОПОРИ отримали після засідання, закріплений саме поділ на округи із «розірваною» територією Володимир-Волинської міської громади.

Наголосимо також на тому, що кількість виборців у виборчому окрузі № 1 більше, ніж на третину, перевищує кількість виборців у виборчому окрузі № 6.

Подібна ситуація склалася і в Камінь-Каширському районі. Відповідно до постанови № 6 Камінь-Каширської районної ТВК від 6 вересня «Про утворення територіальних виборчих округів з перших виборів депутатів Камінь-Каширської районної ради Волинської області 25 жовтня 2020 року» міську громаду «розірвали» на дві частини. Одна частина її потрапила до округу № 1 сукупно із Сошичненською сільською ОТГ, а з другої частини було сформовано округ № 2.

У додатку до постанови при описі меж округу № 1 частина сіл зазначена як «Камінь-Каширський район», в окрузі 2 – «Камінь-Каширська міська громада» та перелік із 20 сіл. Хоча і частина сіл (за виключенням Сошичненської ОТГ) із першого округу, та всі населені пункти, зазначені у складі другого, входять до складу Камінь-Каширської міської громади.

Ковельська районна ТВК провела засідання 6 вересня. Відповідно до постанови № 10 «Про утворення територіальних виборчих округів з перших виборів депутатів Ковельської районної ради Волинської області 25 жовтня 2020 року» тут утворили 6 територіальних виборчих округів.


Проте тут є значний розрив у кількості виборців між округами. Кількість виборців у виборчому окрузі № 1 більше, ніж удвічі, перевищує кількість виборців у виборчому окрузі № 5.

Натомість виборча комісія відповідно до закону могла утворити 7 округів, аби запобігти такій великій розбіжності. Адже згідно із частиною 4 статті 204 Виборчого кодексу України,  орієнтовна кількість територіальних округів, зазначених у частині третій цієї статті, визначається як ціла частка від ділення кількісного складу відповідної ради на 10. При утворенні цих округів відхилення від їх середньої орієнтовної кількості не може становити більше ніж два округи.

Як йдеться у пункті 3.3 постанови ЦВК №204 від 28 серпня «Про Роз’яснення щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів», у разі неможливості врахування системи адміністративно-територіального устрою рішення про утворення виборчих округів на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць чи їх частин приймається відповідною виборчою комісією виходячи з приблизно рівної кількості виборців, які мають право голосу на відповідних виборах у кожному окрузі, а обласною чи районною виборчими комісіями також – з необхідності забезпечення представництва спільних інтересів територіальних громад під час виборів депутатів обласної чи районної ради.

Щодо Луцького району, то відповідно до постанови № 6 Луцької районної ТВК «Про утворення територіальних виборчих округів на виборах депутатів Луцької районної ради Волинської області 25 жовтня 2020 року, встановлення їх меж та нумерації» 6 вересня утворили 6 округів.

Тут аналогічна ситуація із розбіжністю кількості виборців – в окрузі № 6 їх на третину більше, ніж в окрузі № 2.

Волинська обласна територіальна виборча комісія провела засідання 5 вересня. Під час засідання визначили межі округів на виборах депутатів обласної ради відповідно до постанови № 4 «Про утворення територіальних виборчих округів на виборах депутатів Волинської обласної ради 25 жовтня 2020 року,  встановлення їх меж та нумерації». Таким чином, область поділили на 8 виборчих округів.

Водночас кількість виборців в окрузі № 5 на понад третину перевищує їх кількість в окрузі № 4.

Зазначимо, що Волинська обласна ТВК також не мала змоги дотриматися частини 7 статті 201 Виборчого кодексу України, у якій йдеться, що рішення про утворення територіальних виборчих округів разом із зазначенням номера кожного такого округу відповідна територіальна виборча комісія не пізніше наступного дня після прийняття рішення про їх утворення оприлюднює у визначений нею спосіб з урахуванням положень цього Кодексу.

Секретар Волинської обласної ТВК Микола Євтушин прокоментував ОПОРІ цю ситуацію. Він нагадав, що виборчий процес почався у вихідні, тож аби забезпечити утворення округів та мати запасний день, засідання комісії вирішили провести в суботу.

«Наступний день – неділя. Органи місцевого самоврядування й адміністрації не працюють ні в суботу, ні в неділю, тож оприлюднити наше рішення ми зможемо тільки у понеділок», – зазначив він.

Зауважимо також, що Волинську обласну ТВК не забезпечили дошкою оголошень, де вони могли б розмістити рішення.

Натомість у Луцькій міській територіальній виборчій комісії вдалося оминути вище перерахованих колізій. Відповідно до постанови № 4 «Про утворення територіальних виборчих округів на виборах депутатів Луцької міської ради 25 жовтня 2020 року» у межах міста буде 6 округів із невеликою різницею в кількості виборців.

За словами Тетяни Юзвяк, радниці з правових питань Громадянської мережі ОПОРА, при визначенні меж територіальних виборчих округів обласними та районними комісіями слід виконати вимогу статті 201 Виборчого кодексу України: дотриматися принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою.

На жаль, Кодексом не було визначено більш деталізованих правил визначення меж округів для територіальних округів на виборах до районних рад. Це якраз і має наслідком те, що районні ТВК мають різні підходи до формування виборчих округів на виборах до районних рад.

Центральна виборча комісія у своєму Роз’ясненні намагалася надати такі орієнтири для районних ТВК у Постанові від 28 серпня 2020 року №204, зокрема у п. 3.7. Роз’яснення ЦВК вказано, що територіальні виборчі округи з виборів депутатів районної ради утворюються за можливості з урахуванням меж територіальних громад, що входять до складу району, на території територіальної громади району може бути утворено більше ніж один територіальний виборчий округ; до меж територіального виборчого округу з виборів депутатів районної ради може входити декілька суміжних територіальних громад.

Вказане питання, звісно, потребує більш детального правового регулювання саме у Виборчому кодексі України.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024