Як можна змінити адресу голосування до місцевих виборів

09 Вересня 2020, 17:33
469

Від 5 вересня в Україні офіційно стартував виборчий процес на місцевих виборах, які заплановані на 25 жовтня. 

Впродовж 50 днів відбуватиметься поетапна підготовка, проведення голосування та підбиття підсумків виборів. Про це повідомляють у управлінні інформаційної політики та цифрової трансформації облдержадміністрації.

Для того, щоб взяти участь у голосуванні виборцям, які не проживають за місцем реєстрації, можна змінити виборчу адресу.

У разі необхідності, щоб проголосувати уже цієї осені, нову адресу потрібно обрати до 10 вересня включно. Змінити її можна у відділі Державного реєстру виборців (ДРВ) за місцем фактичного проживання або оформити онлайн. Така процедура є постійною, а це означає, що її не потрібно змінювати перед кожними наступними виборами.

Документи які знадобляться для зміни виборчої адреси:

  • Паспорт громадянина України або посвідчення громадянина України;
  • Заява про зміну виборчої адреси. Бланк заяви можна завантажити з додатка до постанови ЦВК №88 та заповнити вдома або взяти у відділі Державного реєстру виборців.

З 24 липня жодних документів, що підтверджують місце фактичного проживання виборця, додавати до заяви не потрібно.

Щоб змінити адресу голосування онлайн, потрібно мати кваліфікований електронний підпис (КЕП). У разі відсутності такого підпису, його можна отримати в акредитованих центрах сертифікації ключів (АЦСК): Приватбанку, УкрСиббанку, Ощадбанку, Державної фіскальної служби та інших. З повним переліком АЦСК можна ознайомитися на сайті.

Нагадаємо, що розгляд заяви на зміну виборчої адреси триває до 15 днів з моменту її отримання. У відповідь на заяву відділ ведення ДРВ має повідомити, що виборча адреса була змінена.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024