Дорогиничі – П’ятикори: сільські «оазиси» найкраще тамують спрагу

10 Вересня 2020, 17:59
Віктор Барановський 2816
Віктор Барановський

У Локачинському районі є чимало природних джерел. Зустрічаються вони частіше біля водойм, в прибережних смугах. Буваючи неподалік таких «оазисів», краяни смакують чистою та прохолодною водичкою, яка особливо добре втамовує спрагу у спекотні літні дні.

Як виявляється, багаті на джерела й Дорогиничі. Мандруючи окраїнами цього села, сповна насолодився неймовірними краєвидами. На шляху зустрічалися і розкішний ліс, і мальовничі ставки. А от про існування у цій місцевості маловідомого джерела з кришталевою водою розповів один із недавніх героїв моєї статті – Олександр Михальчук з Низьких Цевелич. З його слів, навіть не всі тутешні жителі знають, де саме воно знаходиться.

На моє прохання чоловік погоджується стати гідом. Разом з нами вирушає його швагро – локачанин Віктор Барановський. З центральної дороги звертаємо на польову. Минувши горбистими стежинами соснинку, опиняємось на безкраїх берегових просторах, де посеред заростей і заховалось те джерело.

Воно, до речі, на диво доглянуте: територія обкошена і обгороджена, поблизу висаджено хвойні деревця. Завбачливо на гілці хтось залишив й посудину для дегустації. Потік води тут не надто стрімкий. А от її м’яко-крижаний смак дійсно вражає.

«З проточною і близько не зрівняти. Холодна, ох, і добра!» – діляться враженнями мої попутники.

Стало цікаво, а що відомо про це місце Дорогиничівському сільському голові? При зустрічі керівник громади Олександр Дрозда каже, що на території сільської ради таких природних джерел є кілька.

«Те, про яке ви питаєте, вже місцеві, певно, і призабули. Туди й доїзду належного немає. Раніше, років десять-п’ятнадцять тому, в тих віддалених від села берегах люди корів випасали, дехто сіно заготовляв. Заодно і воду джерельну брали. А нині в сезон там побачити можна хіба полювальників, адже навкруги мисливські угіддя. То вони, напевно, це місце впорядкували. В нас більшою популярністю користуються джерела, які б’ють на території місцевого рибного господарства. Орендує ці ставки Андрій Хамежук, проте він ніколи не забороняв селянам і приїжджим рибалкам тамувати там спрагу джерельною водою», – говорить пан Олександр.

А от в сусідніх П’ятикорах, де теж є дві такі природні «свердловини», деякі селяни споживають виключно джерельну воду, використовуючи її навіть для приготування їжі.

«Люди кажуть, що ця вода набагато смачніша, ніж звичайна з-під крана, а головне – чиста, без всяких там водопровідних домішок. І це правда. Я і сам, буваючи десь поблизу джерела, не лінуюсь набрати води додому» – підсумовує нашу розмову Олександр Павлович.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024