Контроль за пересуванням і температурний скринінг: як працює Локачинська школа в умовах карантину

27 Вересня 2020, 10:50
2241

Нинішньому підростаючому поколінню здобувати загальну освіту випало за новими правилами, які диктує поширення пандемії коронавірусу. І хоча багато хто прогнозував, що навчання і надалі буде дистанційним, волинські школи першого вересня таки відчинили двері для учнів.

Справжнім викликом обмежувальні заходи стали і для єдиного у нашому районі опорного навчального закладу – Локачинської гімназії, де нині навчається 574 дитини. Що змінилось в його роботі і чи адаптувалась вже шкільна громадськість до нововведень – про це спілкуємось з директоркою Оксаною Сахарчук.

На початку інтерв’ю Оксана Ярославівна зауважує, що на період карантину в школі розробили тимчасовий порядок організації освітнього процесу у 2020-2021 навчальному році. Змін, мовляв, відбулося багато і усі вони спрямовані на недопущення спалахів вірусного захворювання.

До прикладу, температурний скринінг тут є обов’язковим не лише для працівників, як це передбачили у вимогах профільного міністерства, а і для учнів. Таке рішення, пояснює директорка, прийняли на загальних зборах педколективу, адже в закладі нині навчається і чимало дітей з навколишніх сіл. На жаль, вже за перший тиждень у кількох учнів виявили підвищену температуру. Як у таких випадках діяти – у закладі добре знають.

«Учнів з ознаками недуги ізольовуємо в окремій санітарній кімнаті. Штатна медична сестра повторно проводить скринінг, а черговий адміністратор викликає до школи рідних. Хочу наголосити, що саме батьки несуть відповідальність за своєчасне та повне інформування закладу освіти про стан здоров’я своїх дітей, потребу у перебуванні на самоізоляції у зв’язку із захворюванням на COVID – 19 чи підозрою про можливу хворобу члена сім’ї. Повернення такого школяра до навчального закладу відбувається після повного видужання і за наявності відповідної медичної довідки», – говорить директорка.

Проходячи з Оксаною Ярославівною шкільними коридорами, помічаю на підлозі різнокольорові стрілки. Така розмітка, виявляється, є дороговказом для учнів. Щоб уникнути скупчень, кожна вікова категорія школярів пересувається освітньою установою тільки за визначеним маршрутом.

«Свою рекреацію діти тепер можуть покинути лише в супроводі вчителя. Разом вони прямують в їдальню чи, скажімо, на уроки у предметні кабінети. Та і у сам заклад учні потрапляють з різних входів – таких, окрім парадного, ми передбачили іще чотири. Це для того, щоб кожен міг зайти до класу найкоротшим шляхом, і таким чином мінімально контактувати з іншими», – інформує педагогиня.

Відомо, що важлива увага в навчальних закладах нині має приділятися дезінфекції і особистій гігієні. Тож, наче інспекторка Фреймут, заглядаю в школі у кожну шпаринку… І дійсно куточки з антисептиками облаштовані при вході у класи, харчоблок, спортзалу, вбиральні тощо. Туалетні кімнати доукомплектували електросушарками та дозаторами рідкого мила. Скрізь наявні в потрібній кількості деззасоби.

«Ми дійсно робимо усе можливе, щоб ефективно протистояти цій інфекції. Під час руху коридорами обов’язково усі одягаємо захисні маски (за винятком учнів молодшої ланки). Після кожного заняття вчителі провітрюють класні кімнати чи проводять уроки при відчинених вікнах. В кабінетах фізики, хімії здійснюються кількаразові вологі прибирання контактних поверхонь. А наприкінці робочого дня – тотальна дезінфекція усіх приміщень. До речі, діти більше не залучаються до звичних чергувань – як у їдальні, так і в цілому по закладі», – розповідає про інші нововведення директорка.

Перший навчальний тиждень виявися непростим для шкільної громадськості. Найскладніше, резюмує Оксана Сахарчук, було організувати процес харчування. Влаштувати усе так, щоб 503 учні різного віку могли відвідувати шкільну їдальню у шість періодів – завдання дійсно не з простих. Для початкової ланки довелось навіть розробити окремий розклад перерв і уроків. Та в Локачинській школі з цим успішно справились.

Відповідальний та виважений підхід до організації освітнього процесу директорки цієї одинадцятирічки вселяє оптимізм. Тут дійсно на перше місце ставлять здоров’я підростаючого покоління, дотримуючись усіх вимог та обмежень. Тож тепер головне, щоб чергових сюрпризів не підкинув підступний коронавірус, через стрімке поширення якого деякі школи в нашій країні знову закривають на карантин.

Павло КОСТЮЧКО

Фото автора

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024