Чи можна на Локачинщині витратити гроші із «пакунку малюка»

27 Вересня 2020, 16:00
1414

Отримати одноразову допомогу при народженні дитини в Україні за державною програмою «Пакунок малюка» стало дещо складніше.

Якщо на початку коробку з усім необхідним для немовляти батькам видавали просто в пологовому, зараз для цього потрібно оформляти карту у банку і приносити копії документів у центри надання адміністративних послуг. Про це повідомляє ІА Конкурент.

Окрім того, витратити гарантовані державою 5 тисяч гривень можна тільки у певних магазинах, які вже підписали відповідні договори. У більшості міст та сіл України, однак, ще немає сертифікованих державою точок продажів товарів для дітей. А тому породіллям доведеться чекати, поки такі з'являться, або замовляти необхідне в інтернет-магазинах. 

«Проблем отримати компенсацію немає. Механізм такий: приходить особа, яка народила, або чоловік з документами, заповнює заяву, подає довідку, що не отримували «пакунок малюка» безпосередньо у натуральній формі. Крім того, необхідно оформити у «ПриватБанку» картку спеціально для «пакунку малюка». Кошти приходять на цю картку після того, як людина подає заяву нам. Витратити їх можна у мережах магазинів, які будуть визначені на сайті Мінсоцполітики. Частково вони вже є, але остаточного списку ще не має. Витратити можна лише на товари для дітей та на товари для породіллі», – розповідає директорка департаменту соціальної політики Луцької міської ради Вікторія Майборода

Відстежити магазини можна на спеціальній онлайн-платформі Пакунок малюка. Тут зареєстровані 139 закладів торгівлі з усієї України, у тому числі інтернет-магазини. Більшість адрес – із Києва або Київської області. За даними станом на 13:50 24 вересня 2020 року жодного магазину, зареєстрованого у Луцьку, не було. На території Волинської області є магазини у Локачах (Сонечко), Рожищі (Барвінок) та Маневичах (Росинка). Однак, за даними сайту, у них ще не можна розрахуватися карткою пакунок малюка.

Тим часом у Міністерстві знову пропонують дати батькам можливість отримувати пакунки безпосередньо у пологовому – зі стандартним набором речей, які раніше затверджувала держава. Таким чином батьки матимуть вибір: отримати гроші і самостійно витратити їх на все необхідне, чи отримати готовий набір від держави. 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024