В Україні ухвалили нові рішення для боротьби з коронавірусом

12 Жовтня 2020, 10:00
1301

Під час наради у Президента України ухвалили низку важливих рішень з боротьби з епідемію COVID-19.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці повідомив народний депутат Михайло Радуцький.

Зокрема, вирішили:

1. Тимчасово перевести вищі навчальні заклади на дистанційне навчання.

2. Осінні канікули у школах мають розпочатись раніше. Дату початку канікул визначає місцева влада, але оптимально, якщо канікули стартують вже наступного тижня, до 15 жовтня.

3. У червоних та помаранчевих зонах запроваджувати обмеження роботи закладів громадського харчування – ресторанів, клубів. З 22:00 заклади мають зачинятись. Забороняти проведення масових заходів та гулянь.

4. Президент доручив МОЗу збільшити запаси засобів індивідуального захисту та медичних препаратів, які застосовуються при лікуванні ускладнень коронавірусної хвороби. Має бути встановлений незнижуваний запас засобів захисту та препаратів, якого вистачить на тривалий час.

5. За наказом Президента в Києві, Одесі, Маріуполі починають підготовку до розгортання великих інфекційних госпіталів на випадок перевантаження медичних закладів першої та другої хвилі. Закуповувати все необхідне обладнання для того, щоб нові госпіталі змогли почати роботу за лічені дні. Госпіталі планують розміщувати в існуючих великих приміщеннях – в Києві це може бути Палац Спорту.

6. Доручили готувати відомчі лікарні та заклади, підпорядковані Медичній академії наук, до прийняття хворих на COVID-19. Завдяки цьому рішенню значно збільшуємо кількість ліжкомісць.

7. Залучаємо інтернів та студентів старших курсів медичних ВНЗ до роботи в інфекційних відділеннях. Відповідні законодавчі зміни набули чинності ще влітку. Є чіткі протоколи лікування пацієнтів з COVID-19, і я впевнений, що під наглядом досвідчених лікарів наші молоді фахівці зможуть надавати кваліфіковану допомогу.

8. МОЗ має збільшити кількість ПЛР-тестів з 30-35 тисяч до 50 тисяч на добу. Уряд надав 260 млн грн на збільшення кількості тестувань на коронавірус, з яких 100 млн на контрактування приватних лабораторій, 160 мільйонів гривень на додаткову закупку реагентів та лабораторного обладнання.

9. Президент також доручив вирішити проблему із забезпеченням киснем. До кінця місяця місцева влада має обладнати 80% ліжкомісць з хворими на коронавірус подачею кисню. Для цього уряд виділив регіонам 572 мільйонів гривень

10. Єдина ефективна форма контролю за дотриманням маскового режиму – запровадження відповідальності власників приміщень. Верховній Раді пропонується розглянути зміни до Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту населення» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19). Зміни передбачають штраф 3400-5100 гривень для підприємств, підприємців, установ, організацій, які пропустили в громадське приміщення чи громадський транспорт людей без вдягнутих респіраторів або захисних масок.

Читайте також: В Україні планують розгорнути мобільні госпіталі для хворих на COVID-19

Підписуйтеся на сторінку Район.Медицина у facebook та стежте за телеграм-каналом «Район здорової людини», де оперативно оновлюється інформація.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024